İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Din hanesi kaldırılır ama din dersi gerekli

Şehriban OĞHAN/ANKARA

Başbakan Tayyip Erdoğan, Avrupa Konseyi raporunda yer alan nüfus cüzdanlarından din hanesinin kaldırılması ve din dersi eleştirisi konusunda, ‘İnceleyeceğiz’ dedi. AKP’liler ise din kültürü dersinin zorunlu din eğitimi olmadığını vurguladı.

AVRUPA Konseyi Irkçılıkla Mücadele Komitesi’nin Türkiye raporunda nüfus cüzdanlarından din hanesinin kaldırılması tavsiyesi, AKP’de olumlu karşılanırken, zorunlu din dersi eleştirisi kabul görmedi. Türkiye’de ‘zorunlu din eğitimi’ değil, ‘din kültürü’ verildiğine dikkat çekildi, İngiltere örneği gösterildi.

DEĞERLENDİRECEĞİZ

Rapora ilk tepki Başbakan Tayyip Erdoğan’dan geldi. Erdoğan sabahın erken saatlerinde Balkanlar’a hareket ederken bu yöndeki soruya, şu karşılığı verdi:

‘Bu rapor tarafımızdan değerlendirilip incelenecek. Ondan sonra da bizler Türkiye olarak ne düşündüğümüzü, nasıl uygulama yapacağımızı, hükümet olarak da nasıl bir karara varacağımızı sonuçlandıracağız. Bu karardan sonra da, olayı gerekirse parlamentoya götürürüz’ karşılığını verdi.

Rapora AKP’den gelen diğer tepkiler de şöyle:

Başbakan Vekili Abdullah Gül: Ortada karar falan yok. Bu bizim bileceğimiz bir iş. Bir fotoğraf çekmişler, ‘fotoğrafın şurasında şu var’ diyorlar. Ortada bir karar yok.

TBMM Başkanı Bülent Arınç: 1980’den beri Türkiye’de mecburi din dersi yok. Sadece Din Kültürü dersi var. Bunda da ‘nasıl iyi bir Müslüman olunur’ diye öğretilmiyor, sadece İslamiyet’i tanıtmaya yönelik ders veriliyor. Bunun kaldırılmasını istemek büyük bir hata. Raporları hazırlayanlar önce doğruları öğrensinler. Nüfus cüzdanlarındaki din hanesi zaten zorlayıcı değil. Bunun kaldırılması için yasal düzenleme yapılabilir.

Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın: Türkiye’deki zorunlu din dersi yok. Önce adını doğru koyalım. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi var. Bu da tarih, coğrafya gibi bir kültür dersidir. Bu ülkenin yüzde 99’u Müslüman. Müslümanlığın ne olduğunu çocuklarımıza öğretmeyecek miyiz? Avrupa’da tek uygulama yok ki ‘tamam bizde de öyle olsun’ densin. Nüfus cüzdanlarında din hanesinin boş bırakılması ise tartışılabilir.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Dülger: Nüfus cüzdanlarına din hanesi yazılmasa da olur. Ancak din eğitiminin ne mahsuru olabilir. İngiltere 21’nci asra dini eğitim sistemi ile girdi. Her İngiliz’in 18 yaşına kadar dinini öğrenme zorunluluğu var. Hz. İsa ve Hıristiyanlık mezhepler üstü olarak anlatılıyor. Bizden bu istenirse eşitsiz muamele olur. Her şeyi kabul edeceğiz diye bir şey yok. Karar tartışılır.

TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Tayyar Altıkulaç: Türkiye’de zorunlu din dersi yok. Zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretimi var. Tabii ki zorunlu din eğitimi Anayasa’nın laiklik ilkesiyle çelişir ama bizdekinin bununla ilgisi yok.

Avukatlığınızı yaparız

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın Arnavutluk gezisi karşılıklı sıcak mesajlarla başladı. Erdoğan’ı havaalanında Fatos Nano eşi Eva Nano ile birlikte törenle karşıladı. İkili, daha sonra başbaşa ve heyetlerarası görüşmeler gerçekleştirdi. Basına ortak açıklama yapan iki lider gazetecilerin de sorularını yanıtladı. Nano, Türkiye’nin Arnavutluk ordusunun modernleşmesinde en çok yardım eden ülkelerden biri olduğunu hatırlatarak, bu yardımın 80 milyon dolara ulaştığını belirtti. Nano, Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediklerini belirterek, ‘Türkiye’nin AB üyeliği Batı Balkanlar’daki ülkelere müjde olacaktır’ dedi. Erdoğan da ‘Değerli dostum’ diye hitap ettiği Nano’nun davetine teşekkür etti. Arnavutluk’un NATO üyeliği için gereken desteği sonuna kadar vereceklerini söyleyen Erdoğan, ‘Avukatlığınızı yapacağız’ diye konuştu. Türkiye-Arnavutluk İş Konseyi toplantısında işadamlarına seslenen Erdoğan, ticaret hacminin daha da artırılması gerektiğine dikkati çekti. Erdoğan, ‘Bunu daha da artırmak için buraya geldik. Biz, sizi buraya turist olarak getirmedik’ diye seslendi. Parlamento’ya da hitap eden Erdoğan, bölgedeki her ülkede farklı etnik kökene ve mezhebe mensup insanların yaşadığını belirterek şöyle devam etti: ‘Bunu zenginlik olarak görmeliyiz. Balkanlarda geçmişte yaşananları toprağa gömmeliyiz’. Erdoğan, küresel barışın inşa edilememesi durumunda küresel terörün egemen olacağını vurguladı. Erdoğan daha sonra Cumhurbaşkanı Alfred Moisiu tarafından kabul edildi.

Fena ıslandı

Nene Tereza Havaalanı’nda Arnavutluk Başbakanı Fatos Nano’nun resmi törenle karşıladığı Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, şiddetli yağmurdan şemsiyelerle korunmaya çalıştı.

Raporda hassas grup: Kürtler ve Çingeneler

AVRUPA Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren ‘Irkçılık ve Ayrımcılıkla Mücadele Komitesi-ECRI’ tarafından hazırlanan Türkiye raporunun ‘hassas gruplar’ bölümünde, Kürtler ve Çingeneler için atılması önerilen adımlar sıralanıyor.

Türkiye’de 15-20 milyon Kürt asıllı vatandaş bulunduğu belirtilen raporda, Anayasa’nın 42. maddesinde değişiklik yapılmasını önerilerek, devlet okullarında anadilde eğitimin sağlanması tavsiye ediliyor. Rapor, anadili Türkçe olmayan çocuklara Türkçe’nin daha etkin öğretilmesini de gündeme getiriyor. Kürt toplumunun ifade ve dernek kurma özgürlükleri konusunda Türkiye’nin attığı adımları öven raporda, PKK ile mücadele sırasında Güneydoğu’dan uzaklaşan Kürt kökenli vatandaşların geri dönüşünün sağlanması gerektiği de belirtiliyor. Rapor, Türkiye’deki Çingenelerin durumu hakkında yeterli bilgi olmadığını, bu grubun sorunlarının saptanması için gerekli çalışmanın yapılması gerektiğini bildiriyor.

FRANSA’YA UYARI

ECRI raporlarında, en ciddi uyarı Fransa’ya yapıldı. Bu ülkede, özellikle Müslümanların ve Musevilerin ırkçı eylem ve söylemlere hedef olduklarını vurgulayan rapor, saldırıya uğrayanlara devlet yardımı sağlanması çağrısı yaptı.

Yorumlar kapatıldı.