İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Akşam: Din `hanesi´

Engin Ardıç

Avrupa Konseyi, enayiliklerimizden birini daha daaan diye yüzümüze vurdu: Kimliklerden ‘din hanesi’ kaldırılsın! Kimlikte din yazan tek ülke Türkiye!

Bazı ‘ulusalcılar’ bunu ‘dinimize de karışıyorlar’ şeklinde algılıyorlar. Milliyetçilik ve muhafazakarlık ayağı koşulacak ya, aman muhafaza edelim… Neyi? Hatalarmızı.

Bir vatandaşın kimliğinde niçin dini de yazar? Bunu bilmenin kime ne yararı vardır?

Hadi diyelim ki cumhuriyetin ilk yıllarında ‘mübadeleden sonra gitmeyip burada kalan Rumlar’ı ayırdetmeye’ yarıyordu… Diyelim ikinci savaş yıllarında ‘Almanlar geleceği zaman’ bazı kişileri Gestapo’ya daha kolay teslim etmeye yarayacağı düşünülüyordu!… Bugün ne anlamı vardır?

Günün birinde gene sabun yapmak istenirse teşhisi kolay olsun diye mi?

Bir zabıta olayında ya da bir kontrol noktasında benim kimliğimi soran polis dinimi öğrense ne olacak, öğrenmese ne olacak? Müslüman olduğumu görünce cezada indirim mi uygulayacaklar?

Yoksa şeriat düzeni kuracaksınız da, Ramazan’da gündüz gözüyle oruç yiyen vatandaş ‘ben Hristiyan’ım abi’ diye kimlik gösterip kurtulacak mı?

Bu yanlış uygulamaya son verilirse, ‘Alevilik İslam’ın içinde midir dışında mıdır’ tartışmasına da çanak tutulmaz. Nüfus kağıdında din hanesi olmayacağı için, oraya Alevi diye ‘yazmaya ya da yazmamaya’ da gerek kalmaz.

‘Kimliklerde din hanesi kalsın, dokunmayalım’ diyecek olanlar bana bir tek gerekçe gösterebilecekler mi? Gösteremezler.

Peki, ille yazacaksanız, ‘ben dinsizim’ diyen herifi ne yapacaksınız? ‘Ateist’ mi yazacaksınız kimliğine?

Fakat adam ‘Tanrı’ya inanırım ama dine inanmam’ diyorsa ne olacak? Bu kez ‘deist’ yazmanız gerekiyor.

‘Kuşkuluyum, henüz karar verebilmiş değilim’ diyorsa? O zaman da ‘agnostisist’ yazmanız lazım.

‘Ben Satanist’im aabi yaa’ diyen genç bir kıl çıkarsa? Ayıkla pirincin taşını.

Ama diyeceksiniz ki bütün bunlara gerek yok, çünkü nüfus kağıdı çocuk yeni doğduğunda çıkarılıyor… Çocuğun büyüyünce hangi inancı seçeceğine karışmaya ne hakkınız var? Belki adam din değiştirecek ileride?

Bu uygulama, Nazi işgali altında bulunan ülkelerde vardı savaş sırasında.. Yahudi’lerin kimliklerinde koskoca bir ‘J’ harfi bulunurdu, içeri tıkması kolay olsun diye… Bizde bugün de bulunması bir utanç kaynağıdır ve bundan vazgeçmeden Avrupa Birliği’ne girmeniz falan da sözkonusu değildir!

Madem kimliklere yazıyorsunuz, o zaman göğüslere de yazın… Yahudiler gene kocaman bir sarı yıldız eklesinler göğüs ceplerine, Hristiyanlar ıstavroz taksınlar, biz de hilal taşıyalım, rengi de yeşil olsun… Kimlik sormaya bile gerek kalmaz, uzaktan bir bakışta anlarsınız!

Bu laiklik mi? Hayır, hıyarlık.

Tıpkı bunun gibi, ‘baba adı’ meselesi de, soyadının olmadığı, 1934 yılı öncesinden kalma ‘arkaik’ bir uygulamadır… Benim adım soyadım belli, babamın adını bilsen ne olacak bilmesen ne olacak be adam? Ben Hasan oğlu Hüseyin değilim ki köyden gelen, beni Ahmet oğlu Hüseyin’le karıştırmamak için babamın adını soruyorsun!…

Muhafazakarlık edeceksek (günün modası ya) iyiyi ve doğruyu muhafaza edelim, kötüyü ve yanlışı değil.

Yorumlar kapatıldı.