İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

DOLAR ULUSLARARASI PİYASADA YÜKSELME SEYRİNE BAŞLARKEN, ERMENİSTAN’DA DRAMIN ‘BASKISI’ ALTINDAKİ SEYRİNİ SÜRDÜRMEKTE

Komşu Azerbaycan’da bir hafta önce Devlet Başkanı İlham Aliyev’in direktifi üzerine 1 Ocak 2006’dan itibaren 1 manat= 1 dolar sabit kur politikası uygulanmaya başlanacak. İran’ın sabit döviz kuru politikası izlemesi ulusal para biriminin değer kaybına uğramasına sebep olurken bölgede sadece Gürcistan, Ermenistan’ın olduğu gibi “dalgalı kur politikası” takip etmekte. Geçen yıl Gürcistan para birimi Lari, dolara karşı %14 değer kazanırken, Ermenistan’da Dram %14.2 değer kazanmıştı.

Ancak doların değer kaybı özellikle yurtdışı transfer gelirleriyle geçimini temin etmek durumunda olan Ermenistan vatandaşlarının reel gelirlerini azaltmış durumdadır. Ayrıca yurtdışından Ermenistan’a dolarla yatırım yapmış olanların da risk faktörünü artırmakta.

Anayasa değişikliklerine ilişkin Venedik Komisyonu raporunda ulusal para biriminde ve fiyatlarda istikrara konusunun vurgulandığını da hatırlatalım.

Halihazırda Ermenistan Ekonomi ve Finanslar Bakanlığıyla ortaklaşa konuyu değerlendiren Merkez Bankası (MB) Süreli Hisse Senedi ihracı konusunu değerlendirmekte. Ancak Devletin İç Borçlanma senetleri ihrac ettiği koşullarda, hisse senetlerinin, iç borçlanma senetlerinin miktar ve faiz oranlarını da dikkate almaması düşünülemez. Hisse Senedi ihracını, büyük miktarda döviz girişi durumunda bunun olumsuz etkisini gidermek yolunda, MB’ni daha mobil hale getirmeyi amaçladığını kaydeden MB başkanı Dikran Sargsyan, dövizin bir kısmının MB tarafından alınması ikinci adım olarak da piyasada artan dramın sterilize edilmesi için MB’nin hisse senedi ihraç etmesi ve bunları dramla satması gerektiğini söyledi.

Halihazırda ne ölçüde döviz girdisi durumunda bu enstrumanın kullanılacağı belli değilken, yeni kambiyo yasasaı gereği 1 Temmuz itibarıyla tüm mal ve hizmet fiyatları dramla gerçekleştirilecek. Vergi ve gümrük organları tüm iktisadi ünitelerdeki işlemlerin ve fiyat etiketlerinin dramla gösterilmesini denetleycekler.

Ülkemizde drama suni olarak güç verme gayretleri devam ede dursun, dram uluslararası piyasada kasım 2004 Kasımından bu yanaki en yüksek değerine ulaştı.

Garine Danielyan (kısaltıldı)

Yorumlar kapatıldı.