İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Zaman: Karabekir Paşa, Ermeni çetelerinin katliâmını fotoğraflarla belgeletmiş

Kazım Karabekir Paşa’nın, 1918 yılında Kafkas Kolordusu komutanı iken Erzincan, Erzurum ve Kars illerini aldıktan sonra Ermeni Taşnak ve Hınçak çetelerinin yapmış olduğu katliamları 3. Kolordu fotoğrafçılarına belgelettiği ortaya çıktı.

Toplu olarak yakılan, kafası ve kolları kesilmiş veya kurşuna dizilmiş Türklerin uğradığı katliamı fotoğrafçılara belgelettiren Karabekir Paşa’nın, tuttuğu raporları da fotoğraflara ekleyerek 3. Ordu merkezine gönderdiğini söyleyen Prof. Dr. Enver Konukçu, daha sonra bu belge ve fotoğrafların Genelkurmay Arşivi’ne intikal ettiğini belirtti. Bu bilgilerin hemen yayınlanamamasının sebebinin 30 Ekim’de imzalanan Mondros Mütarekesi’nin kabulü ve bununla beraber ortaya çıkan karışık dönem olduğunu açıklayan Konukçu, maddi imkansızlıklar nedeniyle bu belgelerin dünya kamuoyuna sunulamadığını söyledi. Daha sonra bu bilgi ve belgelerin kuşe ve saman kağıda iki ayrı baskı yapılarak dağıtıldığını ifade eden Konukçu, bunların o günlerde Türkiye’deki tüm kütüphanelere gönderildiğini kaydetti.

Kitap, tüm kütüphanelere gönderilmiş olmasına rağmen şu an sadece Genelkurmay Arşivi’nde ve Atatürk Üniversitesi Seyfettin Özege Kütüphanesi’nde bulunuyor. Kütüphanedeki orijinal nüsha, sıkı bir şekilde korunuyor. Kitaptan faydalanmak isteyen araştırmacılara CD veriliyor. Bu kitaptan şahıslarda da olabileceğini bildiren yetkililer, kitaba çok iyi sahip çıkılmasını tavsiye ediyor.

Ali Pektaş, Erzurum

Yorumlar kapatıldı.