İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Heykel değişti kavga bitmedi

Merkezi Antalya’da bulunan Noel Baba Vakfı, Antalya’nın Kale (Demre) İlçesi’ndeki Aziz Nikolaus (Noel Baba) Kilisesi önünde bulunan bronz Aziz Nikolaus heykelinin kaldırılarak, yerine başka bir heykel konulmasına tepki gösterdi.

Noel Baba Vakfı Başkanı Muammer Karabulut, yaptığı yazılı açıklamada, ”Aziz Nikolaus’un dünyada bir benzeri olmayan bronz heykelini, Noel Baba’nın dünyada tanınan görüntüsüyle uyuşmadığı gerekçesiyle kaldırarak, yerine, hiçbir değeri olmayan objeyi koymak, cehaletin en çirkin örneğidir” dedi.

Karabulut, Aziz Nikolaus heykelinin, kimse görmesin diye gece karanlığında değiştirildiğini savunarak, ”Bir heykel herhangi bir yere konulacaksa, tören yapılır. Bu iş gizlice olmaz. Neden bu işi gizlice yapıyorsunuz?” diye sordu.

Aziz Nikolaus’un heykelinin, 6 Aralık 2000 tarihinde, devlet yetkilileri ve 55 ülkeden insanların hazır bulunduğu bir törenle konulduğunu hatırlatan Karabulut, dünyanın önemli basın kuruluşlarının bu olayı, ”Santa evine döndü” diyerek yayınladığını belirtti.

Aziz Nikolaus heykelinin Rusya’da binlerce eğitmenin birer dolarlık katkılarıyla yapıldığını ve dünyada bir eşinin bulunmadığını vurgulayan Karabulut, açıklamasında şunları kaydetti:

”Fakat Aziz Nikolaus’un heykelinin yerine konulan objenin dünyada milyonlarca benzeri vardır. Aziz Nikolaus’un yerine, hiçbir zamanda yaşamamış bir obje olan ve dünyada milyonlarca benzeri olan Noel Baba heykeli konulmamalıydı. Noel Baba, Aziz Nikolaus’un yalnızca bir alt kültürüdür. Söylendiği gibi, hiçbir turizmci ve vatandaş o heykelin kaldırılmasını ve yerine yapılan o heykelin konulmasını istememiştir.”

Karabulut, Aziz Nikolaus heykelinin kaldırılmasından hiçbir resmi kuruma bilgi verilmediğine de işaret ederek, şöyle devam etti:

”Aziz Nikolaus’a ait heykel, Noel Baba ören yerine Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ilgili birimlerinden izin alınmadan konulmuştur. Ören yerinin bekçisi bile konuyu sonradan öğrenmiştir. Türkiye için çok önemli bir yerde, böylesi bir cahilliğin yaşanması, bir kez daha yerel yönetimlerin yetkisi ve keyfiyetinin nelere malolduğunu gözler önüne sermiştir.”

Yorumlar kapatıldı.