İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Artık `Azınlıklara´ Emniyet Bakmayacak

Emniyet bünyesinde çalışan “Azınlıklar Bürosu” İller İdaresi’ne bağlanıyor. İİGM’den Korkmaz değişikliği “AB’ye uyum” ile açıkladı. GSÜ’den Doç Öktem “azınlık” tanımının muğlak olduğunu vurguladı. Öktem değişikliğin olumlu olduğunu söyledi.

——————————————————————————–

BİA Haber Merkezi

10/02/2005 Onur ANT

——————————————————————————–

BİA (İstanbul) – Bugün Milliyet gazetesinde çıkan habere göre Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Daire Başkanlığı ile İl Emniyet Müdürlükleri Güvenlik Şubelerinin bünyesinde bulunan Azınlıklar Bürosu, İller İdaresi Genel Müdürlüğü’ne (İİGM) bağlandı.

Aynı habere göre, bu değişimin sebebi “azınlıklar tarafından yöneltilen eleştiriler”.

Değişikliğin sebebi AB Müktesabatına uyum

Öte yandan İİGM’de görevli Genel Müdür Yardımcısı Vekili Nevzat Korkmaz bianet’e verdiği demeçte, değişikliğin sebebi olarak AB müktesebatına uyum çalışmalarını gösterdi.

Buna göre azınlıkların bürokratik işlemlerine artık “siviller” bakacak.

Korkmaz, yapılan değişikliğin ne anlama geldiğini şu sözlerle açıkladı: “Azınlık Sorunlarını İzleme Komisyonu toplantıları bundan sonra İİGM tarafından organize edilecek. Bu komisyonun görevi azınlıklardan gelen talepleri değerlendirmek ve karara bağlamaktan ibarettir”.

İçinde devlet kademeleri arasındaki yazışmaların bulunduğu arşivlerin henüz Emniyet Genel Müdürlüğü’nden (EGM) “teslim alınmadığını” belirten Korkmaz, bu yüzden geçiş sürecinin tamamlanmadığının altını çizdi.

Kim azınlıktır?

Korkmaz, Azınlıklar Bürosu’nun kapsamında sadece Rumların olduğunu aktarırken Ermenilerin bürokratik işlemlerine bu bürolarda bakılmayacağında ısrar etti.

Oysa Ankara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden Prof. Dr. Baskın Oran, Türkiye’de Azınlıklar* adlı kitabında Ermeni, Rum ve Musevilerin Lozan Antlaşması hükümlerince azınlık statüsünde kabul edildiğini belirtiyor.

Galatasaray Üniversitesi’nden (GSÜ) Uluslararası Hukuk Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Emre Öktem bianet’e bu kabullenmenin Lozan hükümlerinin Türk İdari Sistemine uyarlanışı olduğunu söyledi.

Zira Lozan Antlaşmasının ilgili hükümlerinde “gayrimüslim azınlıklar” kavramı kullanılıyor ancak özel olarak işaret edilen tek bir grup yok. Bu bağlamda Öktem, mesela Süryanilerin bu kabullenmenin dışında bırakılışını da bir tezat olarak görüyor.

Gelişme sevindirici

Azınlıkların bürokratik işlemlerinin ayrı bir büroda yapılmasını da kurucu Lozan Antlaşmasının bir gereği olduğuna değinen Öktem, Azınlık Bürolarının EGM bünyesinde iş görmesini sorun çıkma olasılığını artırıyordu. Bu anlamda Öktem’e göre büroların İİGM’ye bağlanması sevindirici bir gelişme.

*Kitabın tam adı “Türkiye’de Azınlıklar: Kavramlar,Lozan, İç Mevzuat, İçtihat, Uygulama.”

Yorumlar kapatıldı.