İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İnsan Hakları Savunucularından Irkçılığa Tepki

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bastırılan “Bu yolda” adlı şiir kitabında Ermenilere yönelik hakaretlerle ilgili Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Cağaloğlu’nda bulunan merkez binası önünde bir protesto açıklaması yapıldı.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi üye ve yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşen basın açıklamasında bir konuşma yapan Şube Başkanı Avukat Eren Keskin, ders kitplarında yer alan ırkçı ve ayrımcı ifadelerin ayıklanması gerektiğini, ders kitaplarındaki bu tür ifadelerin genç kuşaklara düşmanlık duygularını yaydığını belirterek, barışçıl ve demokratik bir toplumda yaşamının öncelikli yolunun eğitimden geçtiğini ve bu nedenle eğitim sistemindeki ırkçı yaklaşımlara son verilmesi gerektiğini ifade etti.

Basın açıklamasının ardından hazırlanan mektup Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’e iletilmek üzere görevillere teslim edildi. Bakana gönderilen mektubun örneği aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

9 Şubat 2005

Sayın Hüseyin Çelik

Milli Eğitim Bakanı

ANKARA

İnsan Hakları Savunucuları olarak, eğitimin demokratikleştirilmesi, milliyetçi ve ırkçı yargılardan kurtarılması taleplerimizi sürekli dile getirmekteyiz.

Bugünlerde TUBA ve Tarih Vakfı’nın ortaklaşa geliştirdikleri proje çerçevesinde eğitim kitapları üzerinde yapılan araştırmaların sonuçları çok çarpıcı. Proje sonuçlarına göre, 190 ders kitaplarının 4000 “ırkçı ve cinsiyetçi” kavram kullanılmakta.

Bunlardan çok çarpıcı bir örnekte Bakanlığınızın yayınları arasında çıkan bir şiir kitabı.

Kitabın adı “BU YOLDA”

Kitapta şu ifadeler kullanılıyor, “Böyle şerefsizlik görmedi alem, mağara devrinden kalan Ermeni, Söyle insan mısın ulan Ermeni “Moskof’tan alçak Ermeni”

Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları arasında ırkçı, nefret duygularını kışkırtan ve şiddet olayları yaratacak düşmanlıklara yol açma tehlikesi taşıyan bu sözlerin bakanlığınız aracılığıyla çocuklarımıza, gençlerimize aşılanmasını hangi “çok kültürlülük ve kardeşlik“ anlayışına sığdırdığınızı size soruyoruz sayın bakan!

Bu kitap, açıkça Türk Milli Eğitim politikasının, genç kuşakları ırkçı duygu ve düşünceler ile yetiştirmeyi amaçladığının da en açık göstergesi.

Evet sayın Bakan; eğer bu kitabı ve içindeki fikirleri onaylamıyorsanız, derhal bakanlığınız adına Ermeni yurttaşlarımızdan özür dilemeli ve kitabı eğitim sisteminden acilen çıkartmalısınız.

Sayın Bakan, demokratik bir toplum yaratmanın öncelikli yolu barış ortamının güçlendirilmesinden geçmektedir. Bunun gerçekleşmesi için ders kitaplarında yer alan tüm ayrımcı, cinsiyetçi ve insan haklarına aykırı ifadelerin ayıklanması öncelikli göreviniz olmalıdır.

Bizler insan hakları savunucuları olarak, bu konuda demokratik kamuoyuna “borçlu” olduğunuzu düşünmekteyiz.

Saygılarımızla

İnsan Hakları Derneği

İstanbul Şubesi

Yorumlar kapatıldı.