İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

PATRİK HAZRETLERİ FRANSA MECLİS BAŞKANI’NI KABUL ETTİ

Patrik 2. Mesrob Hazretleri 4 Şubat 2005 Cuma saat 17:30’da Fransa Meclis Başkanı Jean Louis Debré, beraberindeki Meclis grup başkanları vee Fransa İstanbul Başkonsolosu Jean-Christophe Peaucelle’i Patrikhane salonunda kabul etti.

Konuklar girişte Ruhani Kurul Başkanı Episkopos Aram Ateşyan ve rahipler tarafından karşılandılar. Başkan Debré ile kabul salonu girişinde el sıkışan Patrik Hazretleri, konuğa “Hoş geldiniz” dedi.

Kabul Salonu’nda bir konuşma yapan Patrik Hazretleri şöyle dedi:

“Fransa Meclis Başkanı’nın ziyareti bir onurdur. Şu anda Ermeni Kilisesi’nin dört patrikliğinden biri olan ve 1461 yılından bu yana Hristiyan Ermeniler’
in inanç ve kültürünün bu tarihi kentteki yansıması olan İstanbul Ermeni Patrikliği’nde bulunuyorsunuz. Ermeniler’in Fransa ile olan bağları oldukça eskiye dayanır. Küçük bir örnek vermek gerekirse, son Kilikya Ermeni Kralı 6. Levon Lusinyan Paris’teki Saint Denis Katedrali’ndeki kral mezarları arasında toprağa verilmiştir. Bugün Fransa’da yaşayan Ermeniler’in büyük bölümünün kökleri de Anadolu’da bulunmaktadır.

Doksan yıl önceki felâket sadece yüzbinlerce Ermeni asıllı vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olmakla kalmamış, bunun yanı sıra zengin bir yerel kültürü de doğal ortamından kazımıştır. Türkler ve Ermeniler bugün ortak tarihleri ile yüzleşmek ve beraberce ileriye doğru çağdaş dünyanın birer vatandaşı olarak barışçıl komşuluk ilişkileri içerisinde bakmak zorundadırlar. Tanrı Ermeni ve Türk halklarını yan yana, komşular olarak koydu. Bugüne kadar da, Anadolu’nun ve Kafkaslar’ın yanyana, bir arada, bazen aynı ailenin üyeleri olarak yaşıyorlar. Artık birlikte, barış içerisinde yaşamaktan başka yol olmadığı anlaşılmalı ve bu yolda gerekli çabalar harcanmalıdır.

İşte bu nedenle, Türkiye’deki diğer gayrimüslim cemaatlerle birlikte, Patrikliğimiz ve Türkiye Ermenileri cemaati de Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılmasının arzulamaktadır. Bu süreci, önce Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak destekliyoruz, çünkü biliyoruz ki ülkenin tüm kanunları ve yaşam şartları böylece daha da güncelleşecek. Süreci ülkemizin gayrimüslim azınlık cemaatlerinden birinin üyeleri olarak destekliyoruz, çünkü Müslüman cemaatler veya laik toplum kurumlarıyla eşit haklara sahip olma fikri bizi de cezbediyor. Son olarak, Türkiye’nin AB üyeliğini birer dünya Ermenisi olma kimliğimizle de destekliyoruz, çünkü Avrupalılaşmış bir Türkiye’nin, Ermenistan ve bölgedeki diğer komşu ülkelerle daha sağlıklı ilişkiler içerisinde bulunabileceğine, bölgede denge unsuru olabileceğine inanıyoruz.

İşte sizi bu düşünceler içerisinde ve İncil’in “Yücelerdeki Tanrı’ya izzet, O’nun iradesini yerine getiren insanlara ve dünyaya esenlik” sözleriyle merkezimizde selâmlıyoruz. Hoş geldiniz!”

Başkan Debré ise Patrik Hazretleri’ne teşekkür ettikten sonra, ziyaretinin asıl amacının ülkedeki dini cemaatlerin durumu hakkında bizzat bilgi almak olduğunu söyledi. Örneğin Ermeni cemaatinin din adamı yetiştirme olanağı var mıdır? Cemaate ait gayrimenkullarının durumu nedir?
Türk kamuoyunun ülkedeki Hristiyan vatandaşlara ve Avrupa’daki Hristiyanlar’
a bakış açısı nasıldır? Lozan Barış Antlaşması kapsamına girmeyen azınlıklara kültürel alanda belirli kolaylıklar sağlanıyor mu? İnsan, kadın, çocuk ve azınlık haklarına ne kadar saygı gösteriliyor? Debré, “Bunlar yaşamsal sorunlardır ve milletvekilleri Türkiye’nin böyle bir değişim sürecinden geçebilecek durumda olup olmadığını merak ediyorlar” dedi.

Konuk Meclis Başkanı’nın sorularını yanıtlayan Patrik Hazretleri, ülke halkının büyük bölümünün Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğine taraftar olduğunu, bunun da yasa ve fikir yapısında büyük değişiklikler gerektirdiğinin bilincinde olduğunu söyledi. Patrik Hazretleri, “Avrupa Birliği’ne giriş sürecinde TBMM’nden önemli yasalar çıktı. Bu yasalar tam anlamda uygulanmaya başladığında ülkemizde büyük değişikliklerin yaşanacağından şüphe duymuyorum. Benim düşüncelerim ve ümidim bu doğrultudadır…” dedi.

Bir saate yakın süren görüşmenin sonunda Patriklik şeref defterini imzalayan Debré ve beraberindeki heyet, Patrikhane’den ayrıldılar.

Yorumlar kapatıldı.