İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sezer´den Fransa´ya tepki

Cumhurbaşkanı Sezer, dün kabul ettiği Fransa Meclis Başkanı Debre’e ‘Ermeni soykırımı kararı’ nedeniyle tepki gösterdi: İki ülke arasında hiç hoş olmayan bir durum ortaya çıktı

AHMET KIVANÇ

ANKARA – Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Fransa Ulusal Meclis Başkanı Jean Louise Debre’e Fransa Parlamentosu’nun Ermeni soykırımına dair kararının Türkiye’de rahatsızlık yarattığını söyledi. Sezer, dün kabul ettiği Debre’e “İki ülke ilişkilerinde hoş olmayan bir durum ortaya çıktı. Biz, arşivlerimizi açtık, ama bunu Ermeniler yapmadı. Gidin, bu konuyu Ermenilerle konuşun” dedi.
Ankara’da temaslarını sürdüren Debre ve beraberindeki heyet, dün AB Uyum Komisyonu’nu ziyaret ederek, Başkan Yaşar Yakış ve komisyon üyeleriyle görüştü.

Öymen: Türkiye kırgın

Toplantıda CHP’li Onur Öymen, Fransa Parlamentosu’nun Türkiye’nin AB üyeliğinin Fransa’da referanduma götürülmesine ilişkin anayasa değişikliğine gitmesinin Türk kamuoyunda kırgınlık yarattığını vurguladı. Öymen, 32 yıldır hiçbir AB üyesi için uygulanmayan referandumun Türkiye için gündeme getirilmesinin dostlukla bağdaşmayacağını dile getirdi. Debre ise Türkiye’nin büyük bir ülke olduğunu, geçmişte de İngiltere gibi büyük ülkeler için referandum yaptıklarını söyledi.

Yakış ise Fransa heyetine, Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin resim ve belgelerin yer aldığı bir kitap sundu. Debre, soykırım iddialarının bağımsız bir komisyonca incelenmesi yönündeki Fransa tezini tekrarlayarak, Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin bu konunun açıklığa kavuşmasına bağlı olduğunu ima etti. Bunun üzerine Öymen, bu tezle soykırım iddialarının açıklığa kavuşmadığının Fransa tarafından da kabul edildiğini vurguladı, “İddiaların doğruluğu kesinleşmeden nasıl soykırım kararı çıkarırsınız” diye sitem etti.

‘Laiklik anlayışımız aynı’

Debre daha sonra Cumhurbaşkanı Sezer tarafından kabul edildi. Sezer, Debre’e, Fransa Parlamentosu’nun soykırım kararının Türkiye’de rahatsızlık yarattığını ifade ederek, “İki ülke ilişkilerinde hoş olmayan bir durum ortaya çıktı. Biz, arşivlerimizi uluslararası bilim adamlarının incelemesine açtık, ama bunu Ermeniler yapmadı. Gidin, bu konuyu Ermenilerle konuşun” mesajı verdiği belirtildi. Türkiye’deki laiklik anlayışını soran Debre, Sezer’den “Laiklik anlayışımız örtüşüyor. Devletin dört temel ilkesi var: ulusçuluk, demokrasi, hukuka bağlılık ve laiklik. Hiçbirinden taviz vermeyiz” yanıtı aldı.

Debre, Sezer’in ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ile de görüştü.

Yorumlar kapatıldı.