İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sezer´den Debre´ye: Ermeniler de arşivlerini açsın

Sezer, Ermeni sorununun bağımsız bir komisyonca incelenmesini öneren Fransa Ulusal Meclis Başkanı’na, “Bunu Ermenilere söyleyin” diye cevap verdi

ÖNDER YILMAZ, ELÇİN ERGÜN

Fransa Ulusal Meclis Başkanı Jean Louis Debre, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e Türkiye’deki “laiklik uygulamasını” sordu. Türkiye’nin ulusçuluk, demokratiklik, hukuka bağlılık ve laiklik gibi temel ilkeleri olduğunu vurgulayan Sezer de, “Bunlara sonsuza kadar bağlıyız. Bizim bu ilkeden taviz vermemiz hiçbir zaman söz konusu olamaz” karşılığını verdi.

Çankaya Köşkü’ndeki görüşmede sözde Ermeni soykırımı tartışmalarını da gündeme getiren Debre, “Ders vermeye gelmedim. Ancak önerim var. Ermeni sorunu militan olmayan bilim adamlarınca incelenebilir. Bağımsız komisyon oluşturulabilir. Türkiye arşivlerinde objektif çalışma yapılabilir” dedi.

‘Ermenilere söyleyin’

Sezer de, “Objektif bir kurulun konuyu incelemesini biz yıllardır söylüyoruz. Arşivlerimizi dahi açtık. Ancak Ermeniler bırakın arşivlerini açmak, uluslararası çalışmaları da engellemeye çalışıyor. Bunu bize değil, Ermenilere söyleyin. Onlar da arşivlerini açsın” karşılığını verdi.

Başbakan Erdoğan da Debre’ye, “Onların tarihçilerinin iddiaları varsa, bizim tarihçilerimizin de var. Türkiye, Ermeni vatandaşlarıyla sorun yaşamıyor. Bir adım atılacaksa, Ermeniler arşivlerini açsın” diye konuştu. Debre de “Tarihin üzerine makyaj yapmamak, kapatmamak lazım” şeklinde konuştu.

Dün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’le de görüşen Debre, daha sonra Kumkapı’daki Türkiye Ermenileri Patrikliği’ni ziyaret etti. Debre, Patrik Mesrob II ile 45 dakika görüştü.

Yorumlar kapatıldı.