İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AB Uyum Komisyonu’nda ‘soykırım’ tartışması

4 Şubat 2005— Fransa Ulusal Meclis Başkanı Jean-Louis Debre, Komisyon’da “Soykırım iddialarını bağımsız kuruluşlar araştırsın” deyince, komisyon üyeleri “Keşke bunu soykırım yasasını çıkarmadan düşünseydiniz” cevabını verdiler.

Fransa Ulusal Meclis Başkanı Jean-Louis Debre, AB Uyum Komisyonu’nda “BM, NATO, AB Konseyi gibi uluslararası kuruluşlar öncülüğünde bilimadamları soykırım iddilarını araştırsın, iddialar tespit edilsin” dedi.

Edinilen bilgilere göre, AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış’da “Keşke bunu sesli olarak söyleseniz de Ermeniler duysa. Viyana’da tarafsız olarak yapılan toplantıya katılmadılar” dedi.

CHP milletvekili Onur Öymen ise, “Soykırım iddialarının araştırılmasını istiyorsunuz, peki gerçekleri öğrenmeden neden soykırım yasasını çıkardınız. Anayasa değişikliği yaparak Türkiye’nin AB üyeliğini referandum konusu yapıyorsunuz” diyerek Fransa’nın tutumunu eleştirdi.

TBMM’DE TOPLANTI KARARI

Görüşmenin ardından komisyon üyeleri, Bülent Arınç’ın desteğini alarak Meclis’te mart ayı içinde milletvekilleri, Ermeni ve Türk tarihçiler ile bir toplantı yapılmasına karar verdiler.

İlk toplantıya Ethem Mahçupyan, Hırant Dink, Yusuf Halaçoğlu gibi isimlerin katılması öngörülüyor.

Yorumlar kapatıldı.