İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

300 bin Ermeni’ninki oy 500 bin Türk’ünki ne

Turan YILMAZ/ANKARA

Başbakan Tayyip Erdoğan, Fransa Meclis Başkanı Jean Louis Debre’ye, ‘300 bin Ermeni’ninki oy da 500 bin Türk’ünki değil mi? Ermeniler seçmen de Türkler değil mi?’ diyerek, Ermeni siteminde bulundu.

Erdoğan, önceki gün görüştüğü Debre’nin, sözde Ermeni soykırımını gündeme getirmesi üzerine, ‘Bu tarihi ilgilendiren bir konudur, biz bunu tarihçilerin tartışmasını istiyoruz. Buna açığız. Arşivlerimizi de isteyenlere açtık, isteyen gelip araştırabilir, ama Ermeniler arşivlerini açmıyor’ dedi. Erdoğan, ‘Türkiye üzerinden hava koridoru da açtık, Ermenistan bu sayede İstanbul Atatürk Havaalanı’nı kullanarak Türkiye üzerinden dünyaya açılıyor’ diye konuştu.

TÜRKLER ÇANTADA KEKLİK Mİ?

Debre de, ‘Haklısınız, ama bizde bu konunun bir ağırlığı var. Siz tarihi bir konu diyorsunuz, bizde ise siyasi bir konu’ diye yanıt verdi. Erdoğan ise Debre’nin oy kaygısı ima eden bu sözlerine, ‘Fransa’da 300 bin Ermeni’ye karşılık 500 bin Türk var. Ermeniler seçmen de, Türkler seçmen değil mi? Ermenilerinki oy da Türklerinki değil mi? Yoksa bizim Türklerin oylarını çantada keklik mi görüyorsunuz?’ diye karşılık verdi.

ERMENİLERİN ETKİLEME

GÜCÜ Erdoğan’ın bu sözlerine, ‘Ermenilerin sadece oyları değil etkileme güçleri var’ diye yanıt veren Debre, Ermeni diasporasının çok etkili olduğuna da dikkat çekerek, ‘Bu sorunları şimdi çözemezsek yarın ‘Türkiye’ye hayır’ kampanyası yürütürler’ dedi. Erdoğan’a, ‘Siz çok açık bir siyasetçisiniz, onun için ben de çekinmeden size bazı sorular soracağım’ diyen Debre, Ermeni konusunun yanı sıra Kıbrıs ve laiklik konularını da gündeme getirdi

LAİKLİKTE ÖNDEYİZ

Erdoğan, Debre’nin, laiklik konusunda Türkiye’ye yönelik kaygı ifade eden sözlerine de, ‘Laikliği biz sizden aldık, ama şimdi sizden öndeyiz’ diye karşılık verdi.

3 EKİM’E KADAR İMZALANACAK

Erdoğan, Debre’nin Ankara Anlaşması’nın Kıbrıs Rum Kesimi’ni de kapsayacak şekilde uyarlanmasını öngören protokolün ne zaman imzalanacağı sorusuna da, AB ile müzakerelerin başlayacağı 3 Ekim’e kadar imzalamayı taahhüt ettikleri yanıtını verdi.

Patrikhaneler karıştı

ANKARA’daki temaslarını tamamlayan Fransa Ulusal Meclis Başkanı Jean Loise Debre’nin dün İstanbul’da başına gelenler, ‘pişmiş tavuğun başına’ gelmedi. Polis eskortuyla Atatürk Havalimanı’ndan saat 17.00’de Ermeni Patriği Mesrob 2’yle olan randevu için yola çıkarılan konuk başkan, yanlış patrikhaneye götürüldü. Sahil Yolu yerine O-1 Karayolu’na giren konvoy, kilitlenen İstanbul trafiğinde Fener’e geldi. Ancak polisler, Debre’nin Rum Patriği ile değil, Ermeni Patriği ile görüşeceğini öğrenince, konvoy yeniden yola koyuldu. Randevusuna 50 dakika geç kalan Debre, 17.50’de Ermeni Patrikhanesi’ne ulaşabildi. Debre, patriğe ‘Gelmek zordu, trafik vardı. Özür dilerim’ dedi. Patrik Mesrob 2 de ‘Evet, İstanbul’un trafiği yoğundur’ cevabını verdi.

R.T.E. işlemeli gömlek

BAŞBAKAN Erdoğan, tabanında isminin yazılı olduğu ayakkabının ardından, dün de özel üretim gömlek giydi. Erdoğan dün İzmir’deydi ve gömleğinin kol manşetlerine isminin baş harflerinin işlendiği görüldü. Başbakan, tusinami felaketi yaşayan Endonezya, Malezya, Sri Lanka, Tayland ve Maldivler’i kapsayan 6 günlük Güney Asya gezisine bugün çıkıyor.

Rum lidere randevu verdi

AKP hükümeti, Ankara’yı ziyaret etmek isteyen Rum anamuhalefet partisi DİSİ lideri Nikos Anastasiades’i, en üst düzeyde ağırlama kararı aldı. 9-13 Şubat tarihleri arasında Türkiye’ye gelecek DİSİ heyeti, önce Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, ardından da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kabul edecek. Rum eski lideri Glafkos Klerides’in onursal Başkanı olduğu anamuhalefet partisi DİSİ, Türkiye’deki programlarının kesinleştiğini açıkladı. DİSİ Lideri Nikos Anastasiadis’in randevu talebini önce reddeden Başbakan Erdoğan, daha sonra Rumlar’ın ısararı üzerine bu kararından döndü. Erdoğan 12 Şubat Cumartesi günü Rum muhalefet lideri Anastasiadis’e İstanbul’da randevu verdi.

Yorumlar kapatıldı.