İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gianakou: Ruhban okulu sözü aldık

30 Ocak 2006— Yunan bakan, bu sözün Avrupa Birliği-Türkiye müzakerelerinin başlayacağı Ekim ayından önce tutulmasını beklediklerini söyledi.

İstanbul Özel Fener Rum Lisesi 550. yıl etkinliklerinde NTV’nin sorularını yanıtlayan Yunanistan Milli Eğitim Bakanı Marietta Gianakou, Heybeliada Ruhban Okulu’nun er veya geç açılacağını söyledi. Gianakou, “Türk hükümeti bu konuda söz verdi ve bu sözü tutacaklarına eminim. Bazı zorluklar olduğunu biliyorum zaten bunun için belli bir tarih üzerinde konuşulmadı. Bu sadece Yunanistan hükümetiyle değil aynı zamanda patrikhaneyle de görüşülen bir konu” dedi.

Ruhban Okulu’nun açılmasının Avrupa Birliği ile müzakereler içn de kilit rol oynayacağını söyleyen Gianakou, “AB’nin Türkiye’ye bakışını da olumlu etkileyecek bir şey. Bu, Türkiye’nin Avrupa demokrasisini de benimsediği anlamına gelecek, çünkü birçok insanın ve ülkenin sınırlar olmadan ahenkle yaşayabilmesinin bir yolu budur. Bunun Ekim’den önce olmasını umuyoruz bize bir söz verildi ve bu söz tutulacaktır” diye konuştu.

Patrik Bartholomeos’un da katıldığı törende, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de azınlıklarla ilgili mesajlar verdi. Çelik, “Bizim millet ve milliyetçilik anlayışımız, Türkiye’deki Rum vatandaşlarımız azınlık statüsünde olsalar bile onlar bizim birinci sınıf vatandaşlarımızdır ve başımızın üzerinde yerleri vardır. Bir demokrasinin kalitesi azınlıklara sağlamış olduğu refah ve mutluluk ve hürriyetle olur” dedi.

Çelik, gazetecilerin Ruhban Okulu ile ilgili sorularına ise yanıt vermedi.

Yorumlar kapatıldı.