İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türklere yönelik katliam kitap oldu

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Tarih Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Betül Aslan, Erzurum ve çevresinde 1918-1920 yılları arasında Ermenilerin Türklere yaptığı katliamları ‘Erzurum’da Ermeni Olayları” adlı kitapta topladı. Kitapta, Ermeni tarihine bakış, Ermeni soykırımı belgeleri, bölgedeki kazı sonuçları, Tahkik Heyeti raporu ve olaylara şahit olan kişilerin ifadeleri yeraldı.

Erzurum ve çevresinde 1918-1920 yılları arasında Ermenilerin yaklaşık 50 bin Türk’ü nasıl katlettiği anlatıldı. Ayrıca, sözkonusu dönemi inceleyen ABD, Rus ve Alman yetkililerin hatıratlarına detaylı şekilde yerverildi. Bu hatıratlarda, bölgede soykırıma uğrayanların Ermeniler değil Türkler olduğunun anlaşıldığı savunuldu. Katliamlara tanık olan Rus subay Tverdo Khlebov, Rus Kızılhaç hemşirelerinden Tatyana Karameli, Rus General Karanof, ABD’li General Harbord’ın incelemeleri ile Alman gazeteci Paul Wietz’in izlenimleri yazar için önemli birer kaynak oldu. Kitabın yazarı Betül Aslan, hazırlık çalışmaları sırasında kendisini en çok etkileyen noktanın bölgedeki Türk halkının Ermenileri dost olarak tanımalarına rağmen Ermeniler tarafından katledilmeleri olduğunu söyledi.

——————————————————————————–

AMAÇLARI SÖZDE SOYKIRIMI SÜREKLİ GÜNDEMDE TUTMAK

Prof. Dr. Hüseyin BAĞCI (ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı)Türkiye Cumuriyeti, Osmanlı İmparatorluğu’nun devamı olduğu için ABD sigorta şirketi ödediği tazminatları bizden talep edebilir. Türkiye’de hükumet ve devletin yetkili organları soykırımı kabul etmediği sürece bizden para alamazlar. Bu paranın miktarı önemli değil. Önemli olan 2005’te bundan 90 yıl kadar önceki iddiaları Ermenilerin hala gündemde tutmaları. Sözde soykırım iddialarını daima gündemde tutmak için her türlü olayı da kullanacaklardır. Bu olayı kullanmak isteyecekler. Ermeniler, bu konuda ellerinden geleni ardına koymadılar. Dünyadaki kurum ve kuruluşlara psikolojik baskı uyguluyorlar. New York Life Insurance şirketi ABD’nin önemli sigorta şirketlerinden biri.

Yarın öbür gün Türkiye’den tazminatı alabilmek için uğraşırken gündem yaratacaklar. Olayı da her zaman siyasi olarak kullanmaya çalışacaklar.

İlter TÜRKMEN (Emekli Büyükelçi) Ermenilerin sigorta şirketinden tazminat almaları Türkiye için önemli değil. Bunu da asla sözde soykırım iddialarında bir dayanak olarak kullanamazlar. Yani si-gorta şirketi Anadolu topraklarında ölen Ermeniler için tazminat öderken, bunun neye dayalı ölüm olduğunu bilmiyor ki. Endişelenmeye lüzum yok. Hukuken sağlam duruyoruz. Ama Ermeniler de bu konuyu daima gündemde tuttular.

Yorumlar kapatıldı.