İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kıskaç operasyonu

Amerikan sigorta şirketi New York Life Insurance, sözde Ermeni soykırımında ölen Ermenilerin mirasçılarına ilk ödemeyi yaptı. Sigorta şirketi ile bu şirkete 1915 yılından önce hayat sigortası yaptıran ve sözde soykırımda ölen Ermenilerin mirasçıları arasında varılan anlaşmaya göre, ABD’deki beş Ermeni vakfına önceki gün 333 bin 333’er dolar ödeme yapıldı.

Sözde soykırım kurbanı Ermenilerin mirasçıları adına davaya bakan Avukat Brian Kabateck, Ermeni vakıflarına yapılan ilk ödemelerin, Birinci Dünya Savaşı’ndan önce Ermenilere 2 bin 300 adet poliçe satan New York Life Insurance şirketi ile mirasçılar arasında varılan anlaşma sonucu ödenmesinde mutabık kalınan 20 milyon dolarlık tazminat kapsamında yapıldığını kaydetti. Anlaşma çerçevesinde sigorta şirketinin mirasçılara en az 11 milyon dolar, vakıflara 3 milyon dolar ve idari masraflar içinse 2 milyon dolar ödeme yapması bekleniyor. Geri kalan yaklaşık 3 milyon dolarlık miktarınsa Los Angeles’ta faaliyet gösteren 4 Ermeni vakfına ödeneceği belirtildi. Sözde soykırım kurbanı olduğu iddia edilen poliçe sahibi Ermenilerin mirasçılarının 16 Mart’a kadar başvuruda bulunarak, anlaşma bağlamında New York Life Insurance şirketinin yapacağı ödemelerden yararlanabilecek.

Davanın resmi sitesi durumundaki www.armenianinsurancesettlement.com’
da yer alan bilgilere göre, New York Life Insurance şirketi, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki Ermenilere yönelik ilk poliçeleri 1875 yılında dağıttı ve poliçe satışı 1915 yılına kadar devam etti.

——————————————————————————–

ŞİRKET, TÜRKİYE’DEN TAZMİNAT İSTEYEBİLİR

Türk Tarih Kurumu’nun Ermeni masasında araştırmacı olan Prof. Dr. Kemal Çiçek’e göre, Amerikan sigorta şirketi New York Life Insurance, Ermeni mirasçılara ödemeleri yaptıktan sonra Türkiye’den tazminat talebinde bulunabilir. Ermenilerin ABD’deki sigorta şirketlerinden tazminat alabilme meselesinin 1923’ten beri gündemde olduğunu kaydeden Prof. Dr. Çiçek, 2 bin 500 civarında hayat sigortası ya da mülk sigortası poliçesi düzenlenmiş Osmanlı vatandaşı Ermeni bulunduğunu vurguladı.

Siyasi amaçlı

Sigorta şirketinin, ‘Siz bu insanları sürgün etmeseydiniz ölmezlerdi’ mantığıyla hareket edip Türkiye’den tazminat almaya çalışacağını belirten Çiçek şöyle konuştu: ‘Ödemelerin ‘hayat sigortası’ kapsamında olan poliçeler olduğunu düşünmüyorum. Çünkü o kadar Ermeni’nin nasıl ve nerede öldüğünü tespit etmek mümkün değil. Şu anda ödemesi yapılan poliçeler mülk sigortasıyla alakalıdır. Ermeniler özellikle İzmir yangını nedeniyle geçmişte de tazminat için uğraşmışlardı. Orada evi bulunup da ABD’deki sigorta şirketlerinde poliçesi olanlar yıllarca tazminat peşinde koştular. Ancak ABD’nin sigorta şirketleri, ‘Bu yangını Türkler değil, Ermeniler çıkardı. Siz sigorta parası almak için yangını çıkardınız’ diyerek tazminat ödemediler ve bunu da ispatlayarak ortaya koydular. 1929’da ortaya koyulan evraklar şirketlerde ve arşivlerde mevcut.’

Yapılan araştırmalarda, hayat sigortasından mali sorumluluk almamızın zaten mümkün olmadığını söyleyen Prof. Dr. Çiçek, ancak binalardan hak talep edilebileceğini belirtti.

Türkiye’den tazminat talep edildiği takdirde Türkiye’nin de önlerine ABD’li sigortacıların 1930 ile 1940 yılları arasında hazırladığı raporları koyabileceğini kaydeden Çiçek, ‘Herhangi bir şekilde tazminat ödemeyiz. Şu anda ABD sigorta şirketlerinin Ermeni mirasçılara yaptığı ödemeler tamamen siyasi bir durum. Aslında bu sigorta konuları da 1929’da resmen kapanmıştı. ABD’de güçlü olan Ermeni lobisi, sigorta konusunu daima gündemde tuttu. Sigorta şirketi bu parayı uzlaşarak ödüyor. Yani, ‘Ben sizin mağduriyetinizi kesin olarak ortaya koyamıyorum. Ama iddianız doğru olabilir’ diyerek ödüyor. Ermeniler bunu sözde soykırım iddiaları için de kulanmaya çalışacaklardır’ diye konuştu.

Yavuz RENÇBERLER / İSTANBUL

——————————————————————————–

KAPIYI ÇALABİLİRLER

Türk sigorta sektörü ise karar konusunda çok fazla bir yorum yapmadı. Sektör yetkilileri, halihazırda herhangi bir tazminatın sözkonusu olamayacağının altını çizerek, Türkiye’nin gelecekte birgün sözde soykırımı tanıması halinde, Ermenilere tazminat ödeyen şirketin, Türk Hükumeti’nin kapısını çalabileceğini belirtti. Bununla birlikte bir sigortacı, ABD şirketinin bir yıldaki reklam harcamasının, bu alanda ödeyeceği tazminatın en az 20 katı olduğuna dikkat çekerek, ‘Kararı kabul ederek bir anlamda kendi reklamlarını da yaptılar’ diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.