İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sözde soykırım kitaptan çıktı

Murat TOSUN/BERLİN

Almanya’da sözde Ermeni soykırımı ifadelerini tarih müfredatına alan ilk eyalet olan Brandenburg Eyaleti, Türkiye’nin bastırması üzerine geri adım attı.

Brandenburg Eyaleti Eğitim Bakanlığı Sözcüsü Thomas Hainz, tarih derslerinde soykırımın işlendiği bölümde, sadece sözde Ermeni soykırımının örnek olarak gösterilmesini doğru bulmadıkları için bu ders müfredatında yer alan bu ifadeyi kaldırdıklarını kaydetti. Brandenburg Eyaleti’nde, 2002’den bu yana 9. ve 10. sınıflarda okutulan tarih kitaplarında ‘Teknik-Savaş ve Medeniyetler’ başlığı altında soykırımdan bahsedilirken, ‘Örneğin, Küçük Asya’daki Ermeni halkına yapılan soykırım’ ifadesi yer alıyordu.

ELÇİ’DEN MEKTUP

2002’de müfredata alınan Ermeni soykırımı ifadesi, o dönemde Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği’nin de tepkisini çekmişti. Berlin Başkonsolosu Aydın Durusoy ise daha önce konuyla ilgili olarak Brandenburg Eyaleti’ne mektup göndermişti. Der Tagesspiegel Gazetesi de sözde soykırım ifadelerinin, Türk Dışişleri’nin girişimi sonucu müfredattan çıkarıldığını yazdı. Gazete, Berlin Başkonsolosu Aydın Durusoy’un yaklaşık iki hafta önce Brandenburg Eyaleti Başbakanı Matthias Platzeck ve Eyalet Eğitim Bakanı Holger Rupprecht ile yaptığı görüşmede, ifadelerin müfredattan çıkartılması yönünde anlaştığını duyurdu.

Bir yıl sonra ikinci ziyaret

TÜRKİYE’nin AB üyeliğine büyük destek veren Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, 15 ay aradan sonra Ankara’ya ikinci kez resmi ziyaret yapmaya hazırlanıyor. Geçen yıl 23 Şubat’ta Ankara’ya gelen Schröder’in ziyaretinin mayıs ayında gerçekleşmesi bekleniyor. Schröder’in geçen yılki ziyaretiyle 11 yıl aradan sonra Türkiye’ye gelen ilk Alman Başbakanı unvanı kazanmasına dikkat çeken kaynaklar, ‘Ziyaretler arasındaki zaman dilimi bile eski Başbakan Helmut Kohl ile şimdiki Başbakan Schröder’in Türkiye’ye verdikleri önemi göstermesi açısından yeterli’ değerlendirmesinde bulundu. Schröder’in bu ziyaretinde Almanya’nın Türkiye’ye AB yolunda verdiği desteği sürdüreceğine dair net mesajlar vermesine kesin gözle bakılıyor. Schröder’in, geçen yıl olduğu gibi Almanya’nın önemli işadamlarını da Türkiye’ye yatırım için getirmesi bekleniyor.

Yorumlar kapatıldı.