İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Semavî din temsilcileri barış için dua etti

3 semavi dinin temsilcileri dünyada kan ve gözyaşının dinmesi, afetlerin yaşanmaması için ‘barış duası’ yaptı. Din adamları, savaşların sona erdirilmesi için din adamlarına dua etme görevinin düştüğünü belirtti.

Türkiye Katolik Episkoposları Ruhani Reisleri Kurulu üyesi ve Dinlerarası Diyalog Başkanı Yusuf Sağ, kimsenin din adamlarının barışa yönelik samimiyetinden şüphe duymaması gerektiğini belirterek, “Dinler arasında çatışma yoktur.” dedi. Vatikan İstanbul Temsilcisi Georges Marovitch ise semavi din mensupları olarak sokaklarda İncil dağıtılmasına karşı olduklarını söyledi.

Türkiye’de bulunan semavi din önderleri, Kültürlerarası Diyalog Platformu (KADİP) tarafından Hilton Oteli’nde düzenlenen “Barış duası ve semavi dinlerde ebedi barış” konulu panelde bir araya geldi. Panel öncesi söz alan din adamları insanlığın refahı ve huzuru için kendi dillerinde barış duası etti. Yapılan duaların dalgalar halinde dünyaya yayılması ve acıların son bulması temennisinde bulunuldu. KADİP Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa, Güney Asya’da yaşanan tsunami felaketi ve Irak’ta yaşanan vahşete dikkat çekerek, insanlığın barış, sevgi ve diyaloğa ne kadar ihtiyacı olduğuna vurgu yaptı. Konuşmasında din özgürlüğü ve son günlerde medyaya yanısıyan misyonerlik faaliyetlerine de dikkat çeken Karlığa, “Herkesin kendi dinini serbestçe yaşaması kanuni hakkıdır. Ancak bir dinden insanları menfaatle başka dine çekmek dinlerin özüne aykırıdır. Bu aynı zamanda dinlere de zarar veren bir harekettir. Bu tür misyonerlik faaliyetleri diyaloğa aykırıdır.” şeklinde konuştu.

Prof. Karlığa’dan sonra kürsüye gelen İstanbul Müftü Yardımcısı İsmail İpek, Müslümanlar adına barış duası yaptı. “Din adamları olarak görevimiz dua etmek ve Peygamberimiz’in bize bildirdiğini insanlara öğretmektir.” diyen İpek, yaşanan katliamların son bulmasını diledi. Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos da dua öncesi yaptığı konuşmasında Müslümanların geçmiş kurban bayramlarını kutladı. Dünyada yaşanan felaketlerin farklı din ve kültürlere ait insanları bir araya getirdiğine vurgu yapan Bartholomeos, “Bu dayanışmayı bütün alanlarda felaketleri beklemeksizin geçerli kılmayı temenni ediyorum.” diye konuştu. “Türkiye’de huzur içerisinde yaşadığımız için yüce Allah’a şükrediyoruz.” diyen Bartholomeos, Rumca barış duasını yaptı. Süryani Kadim Cemaati Metropoliti Yusuf Çetin ise koro halinde Süryanice yaptığı duasında, insanların birbirlerini sevgi ile kucaklamalarını istedi. Türkiye Katolik Episkoposları Ruhani Reisleri Kurulu üyesi Yusuf Sağ ise din adamlarının dua etmekten usanmayacağını ve dinlerin birlik, beraberlikten başka amacı olmadığını anlatacaklarını söyledi.

Vatikan İstanbul Büyükelçisi Georges Marovitch de sokaklarda İncil dağıtarak misyonerlik yapılmasına karşı olduklarına vurgu yaptı. Bunun kavgalara sebep olacağına dikkat çeken Marovitch, “Kiliseler ibadete açık. İsteyen gider buralardan kitapları alarak okur. Sokaklarda anarşik misyonerlik yapılmasına karşıyız.” şeklinde konuştu. Konuşmasında Fethullah Gülen Hocaefendi’yi de anan Marovitch, onun önderliğinde kurulan platformun İslam’ın barış ve sevgi dini olduğunu dünyaya anlatmaya çalıştığını ifade etti.

26.01.2005

Mükremin Albayrak

İstanbul

Yorumlar kapatıldı.