İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Avrupa, Erivan´a bu kez sert çıktı

GÜVEN ÖZALP

STRASBOURG – Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Dağlık Karabağ konusunda kullandığı üslubunu sertleştirerek, Ermenistan’ı ‘işgalci’ olmakla suçlayıp Azerbaycan topraklarından çekilmesini istedi.

Britanyalı parlamenter David Atkinson’ın hazırladığı Dağlık Karabağ raporu ve karar tasarısı dün AKPM genel kurulunda kabul edildi. Raporda, ‘Üye bir ülkenin yabancı bir ülke toprağını işgal etmesinin o ülkenin Avrupa Konseyi’ne yönelik taahhütlerine dair ciddi ihlal oluşturduğu’ vurgulandı. Raporda bölgenin halen Ermenistan işgalinde olduğu hatırlatılarak,

‘Ermenistan’a işgal ettiği topraklardan askeri güçlerini çekmesi’ çağrısı yapıldı. ‘Azeri topraklarına yönelik askeri eylemler, etnik dışlamalar ve tek etnik unsurlu bölgeler yaratma girişiminin ‘etnik temizliği’ andırdığına’ da işaret edildi.

‘Otonomi göz önünde tutulsun’

Raporda, taraflara sorununun çözümüne dair oluşturulan ve Türkiye’nin de yer aldığı ‘Minsk Grubu’nun yürüttüğü sürecin başarısız olması halinde Adalet Divanı’na gidilmesi seçeneğini dışlamamaları da önerildi. Avrupa Konseyi üyeleri olan iki ülkenin de çözüm taahhüdü altına girdiği hatırlatılıp, uzlaşı yolu tavsiye edildi. Raporda Dağlık Karabağ’a üst düzeyde bir otonomi verilmesi olasılığının da göz önünde tutulması istendi.

Avrupa Konseyi’nin karar organı Bakanlar Komitesi’ne yönelik hazırlanan tavsiye kararındaysa Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki güven artırıcı önlemlere dair bir eylem planı için kaynak ayrılması istendi. Ayrıca, iki ülkenin birbirini daha iyi anlamasına yardımcı olmak amacıyla öğretmenler ve gazetecilere yönelik eğitim programları için kaynak ayrılması çağrısında bulunuldu.

Yorumlar kapatıldı.