İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Avrupa Konseyi: Ermenistan işgalci

25 Ocak 2005— Genel Kurul’da alınan kararda, Yukarı Karabağ sorununun barışçıl yollardan çözümü için “AGİT MINSK” sürecine de destek verildiği kaydedildi.

İngiliz parlamenter David Atkinson tarafından Yukarı Karabağ sorununa ilişkin hazırlanan rapor ve buna bağlı karar tasarısı, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Genel Kurul toplantılarında tartışılarak kabul edildi. Raporda, “üye bir ülkenin, diğer bir üye ülke toprağını işgal etmesinin, Avrupa Konseyi ile ilgili taahhütlerine ilişkin ciddi bir ihlal oluşturduğu” bildirildi.

Kararda; Yukarı Karabağ sorununun barışçıl bir biçimde çözümü için “AGİT MINSK” sürecine destek verildiği ifade edildi. Kararda ayrıca yerinden edilmiş kişilerin ve göçmenlerin, evlerine dönme hakkının teyit edildiği de vurgulandı. Kararda, MİNSK sürecinin başarılı olmaması halinde tarafların Uluslararası Adalet Divanı’na gitme seçeneğini de dışlamamaları önerildi.

Avrupa Konseyi’nin karar organı bakanlar komitesine yönelik hazırlanan tavsiye kararındaysa Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki güven artırıcı önlemlere ilişkin bir eylem planı için kaynak ayrılması istendi.

Yorumlar kapatıldı.