İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Eskiden dinlerarası diyaloğu bilmezdik Papa’nın mesajlarını arşive kaldırırdık’

Diyanet İşleri eski Başkan Yardımcısı Sami Uslu, uzun yıllardır diğer dinlerle ilişkilerinin nasıl olacağını bilemediklerini, Papa’dan gelen yeni yıl tebriklerini bile gizlice arşive kaldırdıklarını anlattı. Sami Uslu, Avrasya Bir Vakfı tarafından düzenlenen “Türkiye’de Misyonerlik” konulu bir toplantıya katılarak ilginç açıklamalarda bulundu.

1971 yılında girdiği Diyanet İşleri Başkanlığı merkez teşkilatında 30 yılı aşkın bir süre görev yaptığını hatırlatan Uslu, göreve başladığı ilk yıllarda misyonerlik konularında kimsenin fazla bilgisi olmadığını kaydetti. Uslu, o dönemde Hıristiyan dünyası ile olan ilişkilerin nasıl olduğunu şu olayla anlattı: “Her sene Papa’dan yeni yıl mesajı gelirdi. Özel itina ile yazılmış mesajı, o zamanın başkanına götürürdüm. Başkan bana ‘Sami Bey bunu kimseye gösterme, gizlice dosyasına koy’ demişti. ‘Hocam cevap yazmayacak mıyız?’ dediğimde; ‘Hayır bunlara cevap yazılmaz. Onlarla bizim ilgimiz yok.’ derdi. Eğer Fener Rum Patriği, Diyanet’e gelmiş olsa belki kapılarımız hiç açılmayacaktı. Kimse de gelmedi.”

Sami Uslu, 1972 yılında Başbakanlık’tan Diyanet’e bir rapor geldiğini, inanç turizmini geliştirmek için Noel Baba etkinliğinin bir hafta şeklinde kutlanmasının teklif edildiğini aktardı. 1995’te ise çok daha ilginç bir teklifle karşılaşmışlar. İsmini açıklayamayacağı bir zatın kendisini ziyaret ettiğini anlatan Uslu, “Saint Paul’un Anadolu’da dolaştığı mekanları tespit etmişler. Buralarının restore edilmesini ve ‘Hazret-i İsa’nın Ayak İzleri’ isminde bir film hazırlanmasını, bu filmin ücreti olan 450 bin doların Diyanet Vakfı’ndan karşılanmasını teklif etti. Tabii bunu reddettik. 10-11 Mayıs 2000 tarihinde Tarsus’ta ‘İnanç ve Hoşgörü Çağında Dinler Toplantısı’nda bu şahıs beni Hatay’dan aradı. Film yapılmış. Tarsus toplantısında da bu filmin gösterilmesini teklif etti. Tabii yine uygun görmedim.” şeklinde konuşuyor.

İlerleyen süreç içinde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, dinlerarası diyalog toplantılarına katılmayı benimsediğini ifade eden Uslu, bir keresinde de Rahmi Koç’un Diyanet İşleri eski Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz’ı Demre’deki Noel Baba’yı anma toplantısına davet ettiğini; ama bunu da kabul etmediklerini anlattı.

17.01.2005

Erkan Acar

İstanbul

Yorumlar kapatıldı.