İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

BU YIL ULUSAL BİLİMLER AKADEMİSİ YENİDEN YAPILANIYOR

Bu yıl Ulasal Bilimler Akademisi (UBA) 42 enstitüsünün temel araştırma alanlarınba ilişkin olarak Devlet bütçesinden 843 milyon dram tahsis edildi. Özel araştırma konularına ilkişkin olaraksa ilerde 1/2 milyon dram daha tahsis edilecek.

UBA Başkan Yard. Ve Sosyal Bilimler Bl. Akademisyeni Prof. Barhudaryan, Ermeni Araştırmalarına ilişkin tahsis edilen miktarların yetersiz olduğunu ve sadece 10 kitabı bu süreçte basılabildiğini, akademi çalışanlarının ücretlerine küçüğk bir miktar zam yapıldığını ancak bunun yeterli olmaktan uzak olduğunu belirtti.

Yapısal olarak hala eski Sovyet zamanındaki yapının korunduğunu, ancak ufak bir ülke için 4500 kişilik bir Ulusal Bilimler akademisinin korunmasının olanaklı olmadığını, bilim politikasının belirlenmesi için bir zamanlar Başbakan Bagratyan’ın himayesindeki Bilim kurulunun da ömrünün 6 ay sürdüğünü ve daha sonra aynı kurulun yaratılması için yaılan tüm önerilerin de sonuçuz kaldığını hatırlattı.

Prof. Barhudaryan en genç akademisyenin bugün 75 yaşında olduğunu kaydetti ve bilimde gençleşme sorununun Bilim yasasının görmezden gelinmesinden kaynaklandığını ve bilim adamlarına yasayla öngörülen artı emekli aylığının verilmemesinden ötürü, yaşlı öğretim üyelerinin yerlerini gençlere terketmediklerini belirtti.

Prof. Barhudaryan, devlet bütçesinden yapılan tahsisatlarla bilim alanında radikal çözümler olacağını beklemenin anlamsız olduğunu, Ermenistan Bilim yasasında, Devlet bütçesinden bilime ayrılan payın %3 olması gerektiğine rağmen, bu miktarın ancak %1’i bulduğunu da ifade etti.

Akademi Doğal Bilimler Akademisyeni Emil Gabrielyan ise, Akademinin bugün yeniden yapılanmaya ihtiyacı olduğunu ve Akademi başkanı tarafından bir Komisyon teşkil edildiğini ve bu komisyonun kısa bir süre zarfında yeniden yapılanmaya ilişkin program hazırlayacağını da kaydetti.

Ruzan Poğosyan

Yorumlar kapatıldı.