İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yasak kavram genelgesi

İçişleri Bakanlığı okullara “Dini kavramları doğru kullanın” uyarısında bulundu. Başbakanlığın bu yönde hazırladığı genelgeye göre “İslami terör,” “İslamcı terör,” “ılımlı İslam” gibi kavramlar tümüyle yasak. Öteki bazı kavramlar da kutuplaşmayı körükleyici biçimde kullanılmayacak.

Okullarda 45 kelime yasak

İçişleri Bakanlığı okulları dini kavramlar konusunda uyardı, İslamcı terör, kara çarşaflı, şeriat, batı, kışla, laikçi gibi 45 kelimenin kullanılması yasaklandı.

İçişleri Bakanlığı okullara, “dini kavramları doğru kullanın” uyarısında bulundu. Okullara gönderilen genelgede; İslami terör, İslamcı terör, ılımlı İslam, dinci terör ve çember sakallı gibi kavramların hiç kullanılmaması, bu konudaki çalışmaların her ay düzenli olarak rapor edilerek İçişleri’ne gönderilmesi istendi. Başbakanlık bir süre önce, “Dini Motifli Terör Örgütleri ve Radikal Gruplara Yönelik Mücadele Stratejisi” adı altında eylem planı hazırladı, amaç “terör örgütlerinin amaçlarına hizmet edilmemesi ve dindar vatandaşların rencide edilmemesi” olarak belirlendi. Başbakanlık bu planın uygulanması için İçişleri Bakanlığı’nı görevlendirdi. İçişleri Bakanlığı, bunun üzerine valilikler kanalıyla okul müdürlüklerine uyarı yazısı göderdi. Yazıda, “Dini motifli terör örgütlerinin kullandığı kavram ve kelimelerin kullanılmasının, bu terör örgütlerinin amaçlarına hizmet edeceği ve toplumda kamplaşma yaratacağı” vurgulandı.

YASAK OLAN KELİMELER

Yazıda, dini motifli terör örgütlerinin söylemlerinde geçen 45 sözcüğün de bu anlamıyla kullanılmaması istendi. Kullanılmaması istenen sözcükler şöyle sıralandı: Batı, bel’am, beyt’ül mal, biat, cemaat, cihad, dar’ül erkan, dar’ül harp, dar’ül İslam, emir (lider anlamında) emir’ül müminin, fetva, firavun, halife, hicret, hilafet’ül müminin, Hizbullah, hizbuşeytan, imam, imamet, infak, kafir, karun, kışla, laikler, laikçiler, Medine dönemi, medrese, Mekke dönemi, melle, mücahid, mümin, münafık, müstaz’af, müstekbir, seyda, şehadet, şehit, şeriat, şeyh, şeyh’ül İslam, şirk, şura, tağut, tebliğ, tekke ve tevhid. Bakanlık ayrıca, bir süre önce anlamı üzerinde tartışmaların yaşandığı “ılımlı İslam” da dahil olmak üzere birçok kavramın tanımını yaparken, bunlardan bazılarının hiç kullanılmamasını, bazılarının ise dikkatli kullanılmasını istedi. İçişleri Bakanlığı, bu konuda yapılan çalışmaların her ayın 10’una kadar bakanlığa rapor edilmesi talimatı verdi. Bunun için bir de form hazırlandı. Formda, her tedbir ile ilgili nasıl uygulama yapıldığı, uygulama yapılmadıysa gerekçesi belirtilecek. Her okul, ayın 25’ine kadar okuldaki durumu il milli eğitim müdürlüğüne rapor edecek, müdürlükler valiliklere ve valilikler de her ayın 10’una kadar bakanlığa gönderecek.

Yorumlar kapatıldı.