İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`KARABAĞ SORUNUNA İLİŞKİN OLARAK AYRINTILAR GÖRÜŞÜLMEKTE´

Dışişleri bakanı Vartan Oskanyan, 2004 Diplomatik yılına ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Prag’da Azerbaycan Dışileri Bakanıyla buluşması sonrası sabahın erken saatlerinde yurda geri dünen bakana gazeteciler daha çok buluşmaya ilişkin sorular sormaya çalıştılar. Belli yaklaşımların ortak olduğu ancak ayrıntılara gidildikçe farklılıkların görüldüğünü kaydeden Oskanyan, AZG’ın Prag’da sorunun çözümünün iki ülkede de halkoyuyla yapılamsına ilişkin dedikoduların doğru olup olmadığına ilişkin soruya, cevap vermekten kaçınan Oskanyan, her iki Dışişler Bakanının, sorunun çözümüne zarara vermemek için kamuya yapılan açıklamalarda dikkatli olunması prensip kararaına vardıklarını da ifade etti. Oskanyan ayrıntılara girmeden, konunun aşamasal-paket çözüm alternatiflerine ilişkin olarak konuşmanın henüz erken olduğunu, şu anda genel yaklaşımların değerlendirildiğini söyledi.

Basın toplantısının gündeminde yer alan diğer maddelere ilişkin olarak; komşu ülkeler,AB ülkeleri ve ABD’yle ilişkilerin geliştirildiğini ifade eden Oskanyan Gürcistan’la ulaşım, İran’la ulaşım ve enerji, ABD’yle yeni ticari rejim ve “Binyılın öncelikleri” programına katılımın kaydedildiğini belirtti.

Geçen yıl Ermenistan’ın AB himayesinde sürdürülen TRASECA ve INOGATE çalışmalarına katılımının devam ettiğini de söyleye Oskanyan, 2004’ün Ermenistan için oldukça aktif geçtiğini ve yoğun diplomatik çalışmaların 2005’te de devam edeceğini sözlerine ekledi.

Soykırımın uluslararası tanınmasına ilişkin geçen yılın vermli geçtiğini de ifade eden Oskanyan, Ermeni Soykırımını tanıyan ülkeler arasına Arjantin, Uruguay, Hollanda, Slovakya ve Kanada’nın da katıldığını belirtti ve Avrupa Komisyonunun Türkiye’nin Ermeni Soykırımı tanıması ve Ermenistan sınırını açmasına yönelik tavrının da netleştiğin söyledi. Konunun uluslararası arenada gündeme getirilmesi anlamında bu yıl anılacak olan Ermeni soykırımının 90. yılının da vesile teşkil ettiğini kaydetti.

Tsunami doğal afetine ilişkin olarak Sri Lanka ve Endonezya ve Tayland’da gerçekleştirilen kurtarma çalışmalarında Ermenistan’ın da katılacağını ve bu çalışmaların Dışileri Bakan. Yard. Armen Bayburtyan’ın koordine edeceğini söyleyen Oskanyan, bu yılın yarısında elçiler toplantısının da öngörüldüğünü sözlerinde ifade ederken, bu yıl elçi ve bakan yardımcılıklarında da yeni atamalar beklendiğini hatırlattı.

Garine Danielyan

Yorumlar kapatıldı.