İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye, Ermeni sorununda karşı atakta

05 Ocak, 2005 13:21:00 (TSİ)

Türk Tarih Kurumu Ermeni Araştırmaları Başkanı Hikmet Özdemir, Ermeni soykırımı iddialarının 90’ıncı yıldönümü’nde Türkiye’ye yönelik büyük bir kampanya hazırlandığını, buna Türkiye’nin de uluslararası çapta çok yönlü bir çalışmayla yanıt vermeye hazırlandığını açıkladı.

Manşet programında Mehmet Ali Birand’ın sorularını yanıtlayan Türk Tarih Kurumu Ermeni Araştırmaları Başkanı Hikmet Özdemir, Türkiye kendi tarihi ile yüzleştiği gibi, konuyla ilgili diğer ülkelerin de kendi tarihleri ile yüzleşmelerini istediklerini söyleyerek, “kampanyamız bu açıdan oldukça sert mesajlar ve belgelere donatıldı” dedi.

Karşı atağa geçilecek

Şubat ayında dört ciltlik dev bir belge açıklanacağını belirten Özdemir, Türkiye, ABD ve Avrupa üniversitelerinde de bu konuda konferanslar verileceğini belirtti. Özdemir, “Viyana’da Ermeni tarihçilerle tartışmaya girişilecek. Ve en önemlisi Almanya’dan 15 mart 1921’de, Berlin’de öldürülen Talat Paşa’nın katili Tehlaryan’ın gıyabında yeniden yargılanma istenecek” dedi.

Üç yıl belgeler tarandı

Hikmet Özdemir üç yıldır süren çalışmalar sonucunda yepyeni belgeler bulunduğunu, Osmanlı arşivleri, genel kurmay arşivleri, ABD, İngiliz, Fransız-Alman arşivleri taranarak Ermenilerin her iddialarının çürütüldüğünü belirtti. Özdemir, “soykırım sözkonusu değil, Türkiye’ye bu haksızlığı çürüteceğiz” dedi.

Yorumlar kapatıldı.