İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Putin´den Ermenistan çıkışı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dağlık Karabağ sorunu nedeniyle Türkiye ile Ermenistan arasında yaşanan krizin çözülmesi konusunda aracı ve garantör olmaya hazır olduklarını açıkladı

11/01/2005

Sorunun çözülmesi için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini belirten Putin, ermenistan’ın da çözüm yolları aradığını bildirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Moskova’ya birlikte geldiği 600 iş adamını Presedent Otel’de düzenlenen bir toplantıyla Putin’e takdim etti. Toplantıda konuşan Başbakan Erdoğan, iki ülke arasında bazı sıkıntılar olabileceğini ancak bunların hepsinin aşılacağını vurgulayarak, “Nerelerden nerelere geldik. Atacağımız müşterek adımlarla dünyaya açılacağız” diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Putin de ilişkilerin geliştirilmesi konusunda iki ülkenin de samimi adımlar attığını belirterek, görüşmede gündeme gelen konulara ilişkin bilgi verdi. Erdoğan ile Irak’ın yeniden yapılandırılması konusunu ele aldıklarını belirten Putin, bu noktada Türkiye’nin alt yapısının kullanılması konusunun gündeme geldiğini dile getirdi. Irak’ta yaşananların kaygı verici olduğunu, sıkı yönetimin ardından 30 Ocak’ta seçimlerin yapılacağını hatırlatan Putin, Irak’ın yapılandırılması konusunda ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Görüşmede ağırlıklı olarak ekonomik ilişkileri ele aldıklarını açıklayan Putin, doğalgaz şebekesi, Türkiye’de doğalgaz deposunun kurulması, Rus gazının üçüncü ülkelere sevkıyatı, Türkiye’de LPG tesislerinin kurulması konularının masaya geldiğini söyledi. Putin, görüşmede Rusya’nın Türkiye’deki doğalgaz ve elektrik dağıtım ihalelerine girme isteklerini de Başbakan’a ilettiklerini söyledi. Doğalgaz ve petrol taşımacılığının sadece boru hattı üzerinden değil kara ve deniz ulaşım hatlarının da kullanılarak gerçekleştirilmesini istediklerini kaydeden Putin, Karadeniz Havzası’ndaki işbirliğinin bu çerçevede daha aktif hale getirilmesini istedi. Putin, ekonomik ilişkilerin yanı sıra turizmde de işbirliği imkanlarının artırılmasından yana olduklarının altını çizdi. Putin ayrıca, özellikle inşaat sektöründeki dengesizliklerden de söz ederek, Türkiye’nin Rusya’daki yatırımının 1.5 milyar dolar olmasına rağmen Rusya’nın Türkiye’deki yatırımın 350 milyon dolar olduğunu belirtti. Putin bu konunun Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütü’ne girişi ile birlikte halledileceğini açıkladı.

ERMENİSTAN KONUSUNDA GARANTÖRLÜK TEKLİFİ

Putin konuşmasında Türkiye ile ermenistan arasında krize yol açan Karabağ sorununu da değerlendirdi. Türkiye ermenistan arasındaki sorunu bildiklerini ancak hem Türkiye’nin hem Rusya’nın komşuları ile iyi geçinme politikası yürüttüğünü belirten Putin, Rusya olarak eski Sovyetler Birliği’nden kalan sorunları çözme konusunda ellerinden gelen gayreti göstereceklerini vurguladı. Sorunun çözülmesi konusunda aracı ve garantör olmaya hazır olduklarını ifade eden Putin, “Türkiye ile ermenistan arasında ağır tarihi sorunları olduğunu biliyoruz. Türkiye’nin ermenistan’a yönelik tutumunu biliyoruz. Ancak ermenistan çözüm yolları arıyor. Biz de bu süreçte elimizden gelen desteği vereceğiz” şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan da ermenistan sorununa çözüm bulma konusunda Rusya ile dayanışma içinde olacaklarını belirterek, Türkiye’nin ermenistan politikasının çözümsüzlük değil, çözüm üzerine kurulduğunu hatırlattı. ermenistan’ın Kars Anlaşması’nı tanımama konusundaki yaklaşımını eleştiren Erdoğan, Türkiye’nin ermenistan’a havayolunu açtığını ancak ermenistan’dan gördüğü olumsuz tavır nedeniyle karadan ulaşımı henüz açmadığını söyledi. Türkiye’nin ilişkilerin düzeltilmesi konusunda olumlu bir tavır sergilediğini, ancak ermenistan’ın Türkiye aleyhine tutumunun devam etmesinden yakınan Erdoğan, “Biz ermenistan ile sorunların aşılmasını istiyoruz. İlişkilerimizin her alanda gelişmesini istiyoruz. Özellikle ticari konularda olumlu noktalar var. Komşularımız arasında tek dargın ermenistan. Biz dargın komşu istemiyoruz” mesajını verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Moskova temasları sırasında Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, 50’ye yakın milletvekili, kalabalık bir iş adamı topluluğu ve gazeteciler eşlik ediyor. Rusya gezisine Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Bakan Tüzmen’in eşi Perihan Tüzmen, Enerji Bakanı Güler’in eşi Mehtap Güler de katılıyor.

Haber : İHA

Yorumlar kapatıldı.