İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

KARABAĞ’IN STATÜSÜ HALKOYUYLA MI BELİRLENECEK?

Bugün Prag’da AGİK Minsk Grubu eşbaşkanları katılımıyla Ermenistan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanlarının buluşması gerçekleşecek. Çekya’nın başkentine hareketi öncesinde Dışişleri bakanı Vartan Oskanyan, İngterfax Aajansı’тna yaptığı açıklamada “Bu yıl yapılacak müzakerelerin, Prag süreci ilk aşamasından nitelik olarak farklı olacağını” belirtti ve “Şimdi belli mesele ve ayrıntıları değerlendireceğiz (Prag Süreci) ilk aşamada genel prensiplere değerlendirmekteydik. Ayrıntılar derinleştikçe, müzakereler de komplikeleşmekte. Ayrıntılarla uğraşmaya başladığımızda, karşılıklı tavizlere de hazır olmalıyız” dedi. Oskanyan 2005 yılında “Karabağ sorununun çözümü yönünde ilerleme kaydedilebileceği yönünde” umudunu da ifade etti.

Azerbaycan devlet başkanı İ. Aliyev Associated Press’e birkaç gün önce yaptığı açıklamada, karabağ sorununun çözümü yönünde “yeni, pozitif aşama”ya girildiğini belirtirken, AGİK Minsk Grubu Rus eşbaşkanı Yuri Merzlyakov, Azerbaycan basınına yaptığı açıklamada, Prag müzakerelerinde Ermenistan’ın belli tavizler vermeye hazır olduğunu ifade ettiğini “şimdi sıranın Azerbaycan’da” olduğunu kaydetti.

2004 yılı 22 Aralıkında yaptığı basın açıklamsında Dışileri Bakanı Oskanyan Le Figaro gazetesinde yayımlanan ve Dağlık Karabağa’a yönelik bugünkü eğilimlerin ortaya konduğu NATO Parlametelorarası Asamble Bşk. Pier Lelyuş ve İspanya eski Dışileri Bakanı Ana Palasion’un ( geçtiğimiz sonbaharda Dağlık Karabağ’ı ziyaret etmişlerdi) “Ermenistan’ın belli bir süre için Dağlık Karabağ’ı idare etmesi ve Karabağ’ın nihai statüsünün 5-10 yıl sonra halkoylamasıyla belirlenmesi” konusunu içeren makalesine dikkati çekmişti.

AZG’ın elde ettiği verilere göre, Prag süreci çerçevesinde Ermenistan ve Azerbaycan arasında, Karabağın statüsüne ilişkin bir ara formül anlaaşması da ihtimaller dahilinde yer almakta. Buna göre, Karabağ Güçleri denetimleri altındaki belli alanlardan çekilirken, Bakü, Dağlık Karabağ’ın idaresinin Ermenistan’a bırakılmasına, statüsünün 5-10 yıl içinde halkoylamasıyla belirlenmesi şartıyla kabulüne razı olacak.

Tatul Hakobyan (kısaltıldı)

Yorumlar kapatıldı.