İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kartpostallarda 100 yıl önce Ermeniler

Ersin KALKAN

Yarın İstanbul Beyoğlu Karşı Sanat Galerisi’nde açılacak sergide, 1900-1910 arasında Türkiye’deki Ermenilerin hayatından kesitler sunan 500 kartpostal yer alıyor. Karşı Sanat Galerisi, 8-19 Ocak arasında önemli bir sergiye ev sahipliği yapacak.

Orlando Carlo Calumeno’nun koleksiyonundaki, 20. yüzyılın başında Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yaşamış Ermenileri konu alan 500 kartpostal ziyaretçilere açılacak. Sergi, şimdi bir düş gibi kalan 100 yıl öncesinin çok dinli, çok dilli, çok kültürlü Türkiye’sinden renkleri günümüze taşıyor. 1900-1910 arasında basılmış bu kartpostallarla Osmanlı Ermenilerinin sosyal, ekonomik, kültürel ve özel yaşamları belgelenmiş. İstanbul Tarabya’daki Tokatlıyan Oteli’nden Mersin’deki Ermeni Yetimhanesi’ne, Harput’un Ermeni köylerinden Trabzon’daki Surp Pırgıç Manastırı’na kadar her yere dağılmış çok ilginç fotoğraflar çıkıyor karşımıza. Çoğu renkli olan bu kartpostallar Anadolu’nun kaybolmuş mekanlarını, yüzlerini ve hayatlarını yansıtıyor.

100 Yıl Önce Türkiye’de Ermeniler başlıklı sergideki kartpostalların sahibi olan Orlando Carlo Calumeno, İstanbullu bir işadamı. Calumeno, 10 yıldır koleksiyon yapıyor ama Avrupa’nın en zengin kartpostal serisine sahip birkaç koleksiyoncusundan biri olarak kabul ediliyor. Sergide yer alan eserler, Caumeno’nın Türkiye’ye ilişkin 4 bin kartpostalı içinden seçildi.

Serginin açılış tarihinde, Birzamanlar Yayıncılık, aynı konulu bir de katip yayınlıyor. Editörlüğünü Osman Köker’in yaptığı büyük boy 400 sayfalık kitapta bir bölümü sergide kullanılmış olan 750 kartpostal yer alıyor. Bilgi için: www.birzamanlaryayincilik.com

Karşı Sanat Galerisi: İstiklal Caddesi No. 258 Elhamra Pasajı Kat 2 Beyoğlu. Tel: 0212-245 15 08. Sergi pazartesi hariç her gün 11.00-19.30 arası açık olacak.

Yorumlar kapatıldı.