İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeniler ve biz

Melik Aşık

Paris’te yaşayan İstanbul Ermenisi, gazeteci ve araştırmacı Raffi Hermonn, zaman zaman mektup gönderir, kimi yazılarımız üzerine düşüncesini belirtir… Geçenlerde kendisine merak etiğim bir konuyu mail’le sordum, dedim ki:

– Ben 1954’ü izleyen yıllarda Saint Benoit Lisesi’nde okudum. Biz okulda Türk, Rum, Ermeni, Musevi karışık okurduk. Sabah akşam Ermeni arkadaşlarla sohbet ederdik. Her şeyi konuşurduk. Ama o yıllarda onların ağzından hiç soykırım hatta kıyım sözcüğünü bile duymadım. Ermeni tehcirinden söz eden de olmadı. Acaba neden o yıllarda bu konular yoktu da bugün var?

Raffi Hermonn sorumuza cevaben dedi ki:

– Evet o yıllarda bu mevzu yoktu. Ermeni katliamı ilk kez 1965 yılında, Ermeni tehcirinin 50. yılında Sovyetler tarafından gündeme taşındı. O yıl Erivan’da 1 milyona yakın Ermeni ellerinde karanfillerle yürüyerek geçmişi andı, konu uluslararası gündeme böyle taşındı.

* * *

Anlaşılıyor ki, Sovyetler konuyu biraz da Soğuk Savaş’ta ABD’ye ve ABD yanlısı Türkiye’ye karşı silah olarak kullanmaya niyetlenmiştir. Sonraki yıllarda Ermeni diasporasının Amerika’da örgütlenmesinden sonra da aynı konuyu ABD ve o ülkedeki lobiler kullanmıştır.

Tabii AB de ülkeleri kullanıyor.

Bu silahı başkalarının elinden almak için Ermeniler ve Ermenistan’la baş başa konuşup sorunları çözebiliriz. Çözmeliyiz de…

Yorumlar kapatıldı.