İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

100. Yıl Öncesinden Gelen Merhaba

Sireli Yeğpayrıs (Sevgili Kardeşim) Kartpostallarla 100 Yıl Önce Türkiye’de Ermeniler sergisi ziyarete açılıyor.

Birzamanlar Yayıncılık tarafından hazırlanan sergide, Orlando Carlo Calumeno Koleksiyonu’nda yer alan 4.000 kadar kartpostal arasından seçilmiş, çoğunluğu 1900-1914 yıllarında basılmış 500 kartpostal sergileniyor.

20. yüzyıl başlarında Türkiye’de yaşamış Ermenilerin sosyal, ticari, kültürel ve özel yaşamlarını temel alarak oluşturulan Sireli Yeğpayrıs (Sevgili Kardeşim), dün ve bugün arasında sıkışmış iki kültür arasında köprü kuruyor.

8-19 Ocak 2005 tarihleri arasında Karşı Sanat Çalışmaları’da ziyaret edilebilecek.

Sergide yer alan kartpostallar

Sergilenen kartpostalların üzerinde çeşitli şehirlerdeki Ermeni mahallelerinin, kiliselerinin, manastırlarının, okullarının, yetimhanelerinin; Ermenilere ait otel, ticarethane, fabrika vb işletmelerin; Ermenilere yönelik olarak kurulmuş ve genellikle de Ermenilerin yararlandığı misyoner okullarının ve hastanelerinin resimleri bulunuyor. Kartpostalların bir kısmını da Ermeni editörlerin yayınladığı, üzerindeki fotoğrafı Ermeni fotoğrafçıların çektiği kartpostallar ya da bir Ermeni tarafından kullanılmış, üzerinde Ermenice yazılar ve Ermenilere ait kaşeler bulunan kartpostallar oluşturuyor.

100 Yıl Önce Türkiye’de Ermeniler kitabı

Serginin açılış tarihinde Birzamanlar Yayıncılık’tan aynı konulu bir de kitap yayınlanıyor. Editörlüğünü Osman Köker’in yaptığı büyük boy 400 sayfalık kitapta bir kısmı sergide de kullanılmış olan 750 kadar kartpostal yer alıyor. 20. yüzyıl başında Türkiye’deki Ermeni yerleşimleri ve Ermenilerin Türkiye’nin sosyal hayatındaki yerleri, ilk kez bu kitapta Ermeni, Türk ve batılı kaynaklarından yapılmış bir araştırmayla sunuluyor.

Sergi ve kitap hakkında ayrıntılı bilgi için www.birzamanlaryayincilik.com

Yorumlar kapatıldı.