İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Ermeni kavgası´ geçmişte kaldı

Ermeni gençliği gündemden inmeyen polemik hakkında konuşmaktan sıkılıyor. “80 yıl önce yaşanan olayların karşımıza çıkmasından bıktık” diyen gençler AK Parti’den de memnun….

Onlar da Türk vatandaşı, üstelik nesillerdir Ermeni azınlık olarak rahatlıkla yaşayabiliyorlar. Kendi okullarında okuyup, yıllardır kendi dillerinde istedikleri gibi sohbet edip, kendi dillerinde gazetelerini okuyabiliyorlar. Üstelik Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girme döneminde karşısına çıkarılan sözde Ermeni Soykırımı iddialarına onlar da baş kaldırıyorlar. Ezan sesi ile çan seslerinin birbirine karıştığı Samatya’da 1835 yılında kurulan ve o yıllardan bugünlere kesintisiz eğitim veren Sahakyan Nunyan Okulları’nın eski mezunları haftanın belirli günlerinde bir araya gelip sohbet etmek için 1965’te Sahakyan Nunyan Okulları’ndan Yetişenler Derneği’ni kurmuşlar. Özellikle okuldan mezun olanlar ile çevredeki Ermeni gençlerini bir arada tutmaya çalışan derneğin 250’den fazla üyesi bulunuyor. “Bugüne kadar Ermeni olduğum için hiçbir sıkıntı yaşamadım. Buna askerlik yaptığım dönem de dahil” diyen SYD’nin 27 yaşındaki başkanı Daron Toros tekstil işiyle uğraşıyor. Toros, sürekli gündeme gelen soykırım iddialarının hayatlarını nasıl etkilediğini ise şöyle anlatıyor: “Dışarıda gündeme getirilen olaylar bizi üzüyor. Hemen okulun ve kilisenin çevresinde polis arabası gezmeye başlıyor. Belki bizi korumak için yapılıyor ama bir anda ortalık gerilmiş oluyor. Keşke böyle bir konu hiç olmasaydı böylece biz daha rahat ederdik.” Derneğin bir başka ziyaretçisi 23 yaşındaki Karin Susmak ise İstanbul Üniversitesi Turizm Otelcilik mezun olduktan sonra şimdi İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı opera bölümünde okuyor. Susmak’ı bugüne kadar rahatsız eden tek olay üniversitedeki tarih hocasının sınıfta Ermeni olup olmadığını sorduktan sonra

‘SİYASETİ TAKİP ETMEK İMK

Ermeni mesleği olarak bilinen kuyumculuk işiyle uğraşan Tomas Aba belki de 31 yaşında olmanın verdiği olgunlukla siyasetle daha yakından ilgileniyor. “Bu ülkede siyaseti takip etmek pek mümkün değil. Her şey her an değişiyor” diyen Aba, şu andaki hükümetin kadrosunda Ermeniler’in olmasını memnuni- yetle karşılıyor. Derneğin genç simalarından Liana Benli İstanbul Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı öğrencisi. Benli de tıpkı diğer arkadaşları gibi herhangi bir sorun yaşamadığını şu sözlerle dile getiriyor: “Bugüne kadar yapmak isteyip de Ermeni olduğum için yapamadığım hiçbir şey olmadı.” Ancak Benli’nin bu sözlerine 21 yaşındaki Alen Keçicioğlu karşı çıkıyor. Kuyumculuk işiyle uğraşan Keçicioğlu, “Bu ülkede asker olabiliyorsun ama polis olamıyorsun. Mesela küçükken polis kıyafetli fotoğraflarım var. Büyüdüğüm zaman polis olamayacağımı öğrendiğimde büyük hayal kırıklığına uğramıştım” diyor.

Dilek SANCILI / HABER MERKEZİ

Yorumlar kapatıldı.