İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Dini bayramlarda tatil, ilahi amaçla bağdaşmaz´

Süleyman DEMİRKAN / ANKARA

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 31 Aralık 2004 Cuma günü tüm camilerde okuttuğu ve tepkilere neden olan, ‘Yılbaşı’nda eğlenmek caiz değildir’ hutbesinden sonra, 21 Ocak’ta okunacak Kurban Bayramı Hutbesi’nde de tartışma yaratacak görüşlere yer verildi. Hutbede Bayram tatilinde, tatil ve eğlence yerine akraba, komşu ve dost ziyaretlerinin tercih edilmesi istendi.

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun onayından geçen, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Erdoğan’ın hazırladığı hutbede, ‘Şu kadar var ki, bayramlarımızın kimilerinin yanında giderek bir tatil havasına sokulduğu ve insanların ziyaretleşme yerine adeta insanlardan kaçarak tatil ve eğlence merkezlerine gittikleri görülüyor. Bu tutumun, bayramlardan gözetilen ilahi amaçla bağdaşmayacağı açıktır’ denildi.

Bu görüş, ‘Çünkü bayramlar bizi birbirimize kenetlemek, birlik ve beraberliğimizi kuvvetlendirmek için vardır’ cümlesiyle pekiştirildi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde yer verilen Ocak ayı hutbe programı içinde yer alan ‘Bayramlarımız ve Kurban’ başlıklı hutbede, tatil ve eğlence yerine şu önerilere yer verildi:

‘Öyle ise bayram, bütün güzellikleriyle gönlün derinliklerinde yaşanan, yoksullarla, kimsesizlerle ve yüreği yaralı insanlarla güzelliklerin paylaşıldığı günler olsun. Bayram, dini şuur ve duygumuzun gelişmesine, dargınlık, kırgınlık ve küskünlüklerin giderilmesine, akan kan ve gözyaşlarının dinmesine, akraba, komşu ve büyüklerin, hastaların ziyaret edilmesine, fakir, yetim ve kimsesizlerin gözetilmesine, çocukların sevindirilip manevi havayı teneffüs etmelerine, kısaca her türlü insani ve ahláki değerlerin kazanılmasına vesile olsun.’

Yorumlar kapatıldı.