İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Ermeniler çekilmezse başka yolları deneriz’

Türkiye’nin, 3 Ekim 2005’te Avrupa Birliği ile müzakerelere başlamasının ardından Ermenistan sınırını açma ihtimali Azerbaycan’da endişe konusu.

Topraklarının yüzde 20’si Ermeniler tarafından işgal edilen Azerbaycan’da halk, Türkiye’nin bu konuda taviz vermesini istemiyor. “Ermeniler Azerbaycan topraklarından çekilmezse, Türkiye-Ermenistan sınırları açılmamalı.” diyen Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Murtiz Alesgerov, Yukarı Karabağ konusunda uluslararası arenada yapılan temasların müspet sonuç vermemesi halinde, topraklarını geri almak için askeri seçeneklere başvurmakta da kararlı olduklarını ifade etti.

Azeri Milletvekili Melahat Hasanova’nın daveti üzerine Azerbaycan’a giden bir grup Türk gazeteci ile görüşen Başkan Murtiz Alesgerov, Türkiye’nin Ermenistan sınırını açma ihtimaline ilişkin gelişmeleri değerlendirdi. Ermenilerin Türkiye’den sözde soykırımın tanınmasını ve toprak istediklerini hatırlatan Alesgerov, “Ermeni, Ermeni’dir, düşman düşmandır; başka bir düşünce olamaz.” dedi. Türkiye’nin AB üyeliğine destek veren Meclis Başkanı, bunun Azerbaycan’ın AB’ye girişine kapı açacağını kaydetti. Alesgerov, bu süreçte Azerbaycan olarak tek endişelerinin dayatmalar sonucu Türkiye’nin Ermenistan ile sınır kapısının açılması olduğunu söyledi. İşgal altındaki topraklar konusunda Türkiye’nin bir siyaseti olduğunu hatırlatan Alesgerov, “Eğer Ermeniler işgal ettikleri toprakları terk etmezseler, Türkiye bu ülke ile sınırları açmayacak. Bu konu Türkiye’nin esas siyasetini teşkil ediyor. Türkiye buna sadık kalacaktır.” dedi.

Kaçkınlar evlerine dönmeyi bekliyor

Ermenilerin, 1993’te topraklarını işgal etmesinin ardından evlerinden ayrılmak zorunda kalan ve ‘kaçkınlar’ olarak nitelendirilen 800 bin civarındaki Azeri hâlâ zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor. Ayda 10 dolar para ile 5 kilo un yardımı alan kaçkınlar için kurulan geçici kampların yanı sıra kalıcı konutlar da inşa ediliyor. Ancak kaçkınlar bunları kalıcı olarak görmüyor: “Biz öz vatanımıza gitmek istiyoruz. Kendi toprağımızı istiyoruz.” Ateşkes sınırı yakınında yaşayan Azerilerin de yaşamları sıkıntılarla dolu. Çiftçiler, Ermeni keskin nişancı ateşi yüzünden ekinlerini bile geceleri topluyor. Ermeni ateşi nedeniyle evlerinin ikinci katında dahi oturamayan halk, tacizlerin Türkiye’den Azerbaycan’a üst düzey ziyaretler sırasında arttığını belirtiyor.

29.12.2004

Aslıhan Aydın

Bakü

Yorumlar kapatıldı.