İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yurtdışı harcı dar gelirliye konut oluyor kaldırmayın

Turan YILMAZ/ANKARA

AKP ve CHP milletvekillerinin 70 milyon liralık yurtdışına çıkış harcını kaldırma girişimi Erdoğan’ı kızdırdı. Erdoğan, Unakıtan’a “Böyle bir kaynağın kaldırılmasına nasıl izin verirsiniz” dedi.

Erdoğan, “O parayla dar gelirli konut sahibi oluyor” dedi. Unakıtan da, “CHP önerdi, AKP’li arkadaşlar destekledi, karşı çıkamadım” yanıtı verdi.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda AKP ve CHP milletvekillerinin oylarıyla 70 milyon liralık yurtdışına çıkış harcını kaldırma girişimi Başbakan Tayyip Erdoğan’ı kızdırdı. Erdoğan partisinin önceki akşam geç saatlere kadar süren MKYK toplantısında bu olayın hesabını Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’dan sordu.

Erdoğan, Unakıtan’a yurtdışına çıkış harçlarından yılda toplanan 70 trilyon liranın Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) aktarıldığını ve bu paranın da dar gelirlilerin konut sahibi yapılmasında kullanıldığını belirterek, “Böyle bir kaynağın kaldırılmasına siz nasıl izin verirsiniz?” diye sitem etti.

Unakıtan ise komisyonda CHP’nin bu yönde verdiği önergeye AKP milletvekillerinin de destek verdiğini ve bunun sonucunda yurtdışına çıkış harcının kaldırılmasının benimsendiğini vurgulayarak, “Böyle olunca ben ne yapabilirdim?” dedi.

AKP kulislerinde, bu yıl Arsa Ofisi’ni de TOKİ’ye bağlayarak özellikle toplumun en alt gelir grupları ile yoksul özürlüleri çok ucuza ev sahibi yapmayı planlayan Erdoğan’ın, bu projeye ek kaynaklar ararken mevcut bir kaynağın ortadan kaldırılmasına izin vermeyeceği belirtildi.

Kulislerle komisyonda alınan bu kararın tasarı genel kurul gündemine geldiğinde düzeltilebileceği yorumları da yapıldı.

ÖZÜRLÜ KADRO UYARISI

Erdoğan, MKYK’da kamuda bazı özürlü kadrolarının kaldırılması nedeniyle de Devlet Bakanı Ali Babacan’a kızdı. Erdoğan, “Sen ne yaptığını biliyor musun? Biz özürlüler konusunda bu kadar hassas davranıp onlar için birşeyler yapmaya gayret ederken sen bu kadroları kaldırıyorsun” dedi. Erdoğan, Babacan’dan bunun süratle düzeltilmesini de istedi.

Erdoğan, MKYK üyelerine Brüksel’deki AB Zirvesi’ne ilişkin bilgi verirken de, “Kıbrıs’ta, müzakerelere başlayacağımız 3 Ekim 2005 tarihine kadar Türkiye’nin menfaatlerine uygun olacak bir şekilde Rumlarla anlaşacağımıza inanıyorum” diye konuştu. Brüksel Zirvesi’nde Kıbrıs konusunda olumlu bir sonuç alındığını savunan Erdoğan, başarılarının ölçütü olarak da Rum basınını göstererek, “Başarımıza inanmak istemeyenler Rum basınına baksın. Rum basını günlerdir kendi yöneticilerine, müzakerecilerine kızıp eleştirip bizi aldığımız sonuç nedeniyle övüyor” dedi.

Yorumlar kapatıldı.