İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sözde Ermeni soykırımı iddiaları genişleyerek geliyor

Avrupa Birliği’nin Türkiye ile 3 Ekim’de müzakerelere başlama kararı almasının ardından Ermeni soykırımı iddiaları yoğun bir şekilde gündeme gelmeye başladı.

Hollanda Meclisi, sözde Ermeni soykırımı meselesini Türkiye’nin müzakere süreci sırasında gündeme getirme konusunda bağlayıcı olmayan bir tavsiye kararı aldı. Daha önce Fransa da Türkiye’nin sözde soykırımı müzakere süreci sırasında kabul etmesi gerektiğini duyurmuştu. Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan ise Ermeni soykırımı konusunun 2005’te Birleşmiş Milletler Genel Kurulu gündemine alınması için girişimlerde bulunacaklarını açıkladı. Önceki gün TBMM’de konuya değinen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, sözde soykırımın önümüzdeki dönemde canlanarak Türkiye’nin önüne çıkacağını kaydetmişti.

NTV’nin haberine göre Hollanda Parlamentosu’nun 2004 yılı son oturumunda genel kurulda bazı milletvekilleri, hükümetten Ermeni soykırımının tanınmasını talep etti. Milletvekilleri, Türkiye’yle yapılacak ikili görüşmelerde Ermeni sorununun görüşülmesi konusunda bağlayıcı bir karar çıkartılmasını da istedi. Oylama sırasında konuşan Dışişleri Bakanı Bernard Bot, bağlayıcı bir karar almanın gereksiz olduğunu söyledi. Bot, Türk yetkililerle yapılan toplantılarda Ermeni meselesinin zaman zaman gündeme getirildiğini, bundan sonra da getirilebileceğini belirtti. Lahey Büyükelçisi Tacan İldem, Hollanda Meclisi’nde Ermeni meselesinin görüşüldüğünü, ama Fransa’da olduğu gibi Hollanda’nın soykırımı resmen tanımasının söz konusu olmadığını söyledi. İldem, Hollanda Meclisi’nden çıkan kararın bir tavsiye niteliğinde olduğunu belirtti.

Armenia televizyonuna demeç veren Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan ise Ermeni soykırımı konusunun Türkiye’nin AB’ye giriş süreciyle ilgili görüşmelerde gündeme gelmesinin, konunun artık Erivan’a ait olmaktan çıkıp uluslararası ilişkiler gündemine girdiğinin göstergesi olduğunu söyledi. Öte yandan, sözde soykırım kurbanlarının yakınları olduğu ileri sürülen 450 kişinin tazminat istemiyle Ermenistan Adalet Bakanlığı’na başvuru yaptığı kaydedildi. Dış Haberler Servisi

Yorumlar kapatıldı.