İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hollanda da Ermeni kartını açtı

Fransa’dan sonra Hollanda da, Türkiye ile yapılacak müzakere sürecinde, Ermeni sorununu gündeme taşıyacağının ilk işaretini verdi. Hollanda Parlamentosu’nun 2004 yılı son oturumunda, AB dönem başkanlığıyla ilgili değerlendirmeler yapılırken Ermeni soykırım iddiaları da gündeme getirildi.

Parlamento’nun alt kanadı, aldığı bir kararla, hükümetten Ermeni sorununu Türkiye’nin gündeminde tutmasını istedi. Kararda, ‘parlamento, hükümetten, Türkiye’yle dialog çerçevesinde Ermeni soykırımının tanınması konusunu gündeme getirmeye devam etmesini ister’ ifadesi kullanıldı.

KARAR BAĞLAYICI DEĞİL

Milletvekilleri konuyla ilgili bağlayıcı karar alınmasını isterken, Dışişleri Bakanı Bernard Bot, bağlayıcı bir karar almanın gereksiz olduğunu savundu. Bot, bunun yerine Türk yetkililerle yapılan toplantılarda zaman zaman Ermeni meselesinin gündeme getirilebileceğini belirtti. 17 Aralık’tan sonra Türkiye, Hollanda’ya jest yapıp, bu ülkenin büyükelçiliğinin bulunduğu caddenin ismini Hollanda Caddesi olarak değiştirmişti. Ancak Hollanda’dan gelen haber Türkiye’yi pişman ettirecek nitelikte. Lahey Büyükelçisi Tacan İldem ise Hollanda’da, Fransa’daki gibi soykırımın resmen tanımanın sözkonusu olmadığını söyledi.

BM’ye götürüyorlar

Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan, ‘Armenia” televizyonunda yaptığı açıklamada soykırım iddialarını yineleyerek, bu iddiaları 2005’te BM Genel Kurulu gündemine alınması için girişimlerde bulunacaklarını söyledi. ‘Türkiye’den intikam almak gibi bir amaçlarının bulunmadığı ve aynı bölgede yeralan ülkeler olarak normal ilişkiler kurmak istediklerini” öne süren Oskanyan, sözde soykırımın tanınması konusunun Türkiye’nin AB’ye giriş süreciyle ilgili görüşmelerde de gündeme geldiğini, bunun da bu konunun artık Ermenistan’a ait bir konu olmaktan çok uluslararası ilişkiler gündemine girdiğinin göstergesi olduğunu söyledi. Sözde soykırım kurbanlarının yakınlarının tazminat talebine ilişkin çalışmaların, Ermenistan’da Adalet Bakanlığı bünyesinde yeralan ücretsiz danışma bürosu aracılığıyla sürdürülmekte olduğu bildirildi.

Barnier ısrarlı

Fransa Dışişleri Bakanı Michel Barnier, Türkiye ile üyelik müzakereleri sırasında ‘Ermeni soykırımı’ ve Rum kesiminin tanınması ile ‘imtiyazlı ortaklık’ konularının ele alınacağını söyledi. Muhalefet liderlerinden François Bayrou’nun, Fransa’nın geleneksel 3 talebinden vazgeçtiği eleştirisi üzerine Barnier şöyle dedi. ‘Bayrou, müzakereleri üyelik ile karıştırıyor. Bu üç nokta ve birçok başka noktanın sistematik bir biçimde Türkler ile ele alınacağı bir süreç başlıyor ve 10-15 yıl sürecek. 25 Avrupa ülkesi oybirliğiyle Türkiye’nin konulan tüm koşullara uyduğunu teyid edecek.’

Yorumlar kapatıldı.