İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yurtdışına çıkış harcı kaldırılıyor

Meclis Komisyonu, yurtdışına çıkışlarda alınan 70 milyon liralık harcın kaldırılmasını benimsedi. 1 Temmuz 2005’ten itibaren yürürlüğe girecek yeni düzenleme AKP ve CHP’li milletvekillerinin ortak önerisiyle gerçekleşti.

Temmuzda, yurtdışı çıkış harcı kalkıyor

Yurtdışına çıkışta ödenen 70 milyon liralık harç 2005’te olmayacak. Büyükşehirlerde çevre vergisi yüzde 50 artırılıyor.

Yurtdışına çıkışlarda alınan 70 milyon liralık harç önümüzdeki yıl kaldırılıyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen Vergi Yasası’na eklenen bir fıkrayla 1 Temmuz 2005’ten geçerli olmak üzere yurtdışı çıkış harcı uygulamasına son verilecek. Maliye Bakanlığı’nın yıllık 70 trilyon lira civarında gelir elde ettiği yurtdışına çıkış harcı daha çok turistik seyahatlerden alınıyor. Sporcular, bürokratlar, öğrenciler, tedavi amacıyla üçüncü ülkelere gidenler, görevli basın mensupları bu harçtan muaf tutuluyor. AK Parti ve CHP’li milletvekillerinin birlikte verdikleri önerge yurtdışı çıkış harcının yılbaşında kaldırılması yönünde hazırlanırken Maliye’nin son dakika müdahalesiyle Temmuz 2005’e ertelendi.

DAMGA PULU DA KALKIYOR

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen bir başka maddeyle ilk defa Jokey Kulübü’nce organize edilen yarışmalara da yüzde 20 oranında vergi getirildi. Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen tasarı ile konutlardan alınan çevre vergisi büyükşehir belediyelerinde yüzde 50, diğer belediyelerde ise yüzde 20 oranında artırılacak. Aynı tasarı ile damga pulu yapıştırma zorunluluğu kaldırılarak ödenmenin makbuz karşılığı yapılması kabul edildi. Vergi Yasa Tasarısı’nın 30. madde kapsamında Sermaye Piyasası araçlarından yüzde 15 oranında vergi alınması da kabul edildi. Bu kapsamda daha önce faiz gelirleri vergiden muaf olan vakıf, dernek, odalar ve siyasi partilerin faiz gelirlerinden de 1 Ocak 2006’dan sonra yüzde 15 oranında vergi alınacak. Tasarı ile kurumlar iki yıl süre ile aktifinde yer alan iştirak hisselerinin satışından doğan kazançtan vergi vermeyecek. Gelir vergisi tavanı da yüzde 45’ten yüzde 40’a indirilecek.

Banu AKTAŞ – ANKARA

Yorumlar kapatıldı.