İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hamov Feriköy´de lezzeti kapınızda

Feriköy’de bir Ermeni lokantası Hamov. “Lezzetli” demekmiş. Ayda Hanım’ın marifetli ellerinden çıkan lezzeti şimdilik sadece yakın çevre biliyor ama o güzelim dolmalardan, mezelerden sipariş verip, eve almak da mümkün…

20/12/2004

Ali Bayramoğlu, Paris’te bir trene yetişebilmek için gişelere doğru koşuyormuş. Arkasında da arkadaşları Hrant Dink ve Etyen Mahcupyan… Mahcupyan, Ali’ye seslenmiş:

“Bir tam, iki ermeni al.”

Dudağımın kenarına buruk bir tebessüm konduran bu şakada ne çok şey gizli aslında… Dip dibe yaşadığı halde aradaki kuşkuyu söküp atamayan komşular, “içimizdeki öteki” söylemi, tedirginlikle geçen bayramlar, kutsal günler… Tarihin, tarih kitaplarına bırakılmayıp politik tartışmalara malzeme edilmesi… Yaşadığımız günün dünün gölgesinden kurtulamaması sonucunda göçler, ayrılıklar, her yıl biraz daha koyulaşan hasretler… Ve Mahcupyan’ın şakasında olduğu gibi, bunca acıya mizahla, kendi kalarak ve kendiyle dalga geçmeyi başararak direnebilen bir avuç güzel insan…

Ayda Tokatlıoğlu da onlardan biri. Mizahla değil ama en iyi bildiği şeyi yaparak, kendisine atalarından miras kalmış lezzetleri bizlerle paylaşarak ortaya koyuyor ermeni kimliğim… Ayda Hanım, kızı Selin’le (şehir planlama master’ı yaptığını söylüyor gülerek) birlikte Feriköy’de şirin mi şirin bir lezzet durağı açmış: Hamov. ermenice’de “lezzetli” demekmiş Hamov. Gerçekten de burada ağzınıza attığınız her lokma için söylenecek tek sözcük bu. Her gün sabah 8’den akşam 8’e kadar açık olan, kahvaltı, öğle yemeği, ikindi çap ve yetişebilenlere akşam yemeği servisi veren Hamov’un mönüsü zeytinyağlı ağırlıklı. Midye dahil beş çeşit dolma var (bizim damak tadımıza daha yakın olan yaprak sarmaya onlar “bahar dolması” diyor, ermeni mutfağının rengini taşıyan ise daha baharatlı bir dolma). Mantı, tavuk şnitzel, kadınbudu köfte ve kiş gibi klasiklerin yanında her gün değişen tencere yemeklerinden tatmak da mümkün. Tabii bir de topik! Topiksiz ermeni mutfağı olur mu?

Ayda Hanım, tatlılardan sorumlu bakanlığa kızını atamış. Hani çocukken annelerimizin günlerinde özene bezene hazırladığı, bizim de “Aman misafirler bitirmez inşallah” diye dua ettiğimiz kekler, pastalar var ya, işte onları yapıyor Selin. Piramit pastalar, cheesecake’ler, elmalı paylar, çay saatlerine bambaşka bir tat veriyor.

Yolunuz Feriköy’e düşmeyebilir. Hamov’un paket servisi de var (şimdilik yakın çevreye). Ama en önemlisi, vereceğiniz bir davet için ne isterseniz hazırlayabiliyorlar. Eşi dostu eve topladığınız bir akşam, onlara mükellef bir dolma ziyafeti çekmek istemez misiniz? Yemekten sonra da mozaik pasta ikram edersiniz belki, kimbilir?

Hamov: (Şahap Sokak No: 36, Feriköy. Tel: 0212-225 78 90

Haber : Yiğiter ULUĞ

Yorumlar kapatıldı.