İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa hazmedemiyor

PARİS – Türkiye’ye ‘tam üyelik’ hedefiyle verilen müzakere tarihinin,
‘imtiyazlı ortaklık’tan yana olan Fransa’da hazmı zor gözüküyor. Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Brüksel’den ‘imtiyazlı ortaklığı’ çağrıştıran ‘müzakereler çökerse Türkiye’nin AB’ye güçlü bağlarla bağlanması’ ifadesiyle dönerken, Fransa parlamentosu bugün

Türkiye’yi tartışıyor. Bu tartışma öncesinde Paris’in Türkiye’nin
önüne ‘Ermeni soykırımının’ tanınması şartını getirmekte ısrarcı olacağının işaretleri verildi.

‘Soykırım’ ısrarı

Dışişleri Bakanı Michel Barnier, dün RTL’ye demecinde, “Çok uzun, çok zor olacak müzakereler sırasında, Ermeni soykırımının da bulunduğu bütün meseleleri, üyelikten önce Türkiye’nin yanıtını almak üzere gündeme getireceğiz” dedi. Meclis 2001’de ‘soykırımı’ tanıyan bir yasa çıkarsa da hükümet ‘soykırım’ ifadesini anmaktan kaçınıyordu. Barnier ise 14 Aralık’ta ‘soykırım’ ifadesini kullandı.

Chirac, dün, ‘Türkiye’nin üyelik için çok çaba göstermesi gerektiğini’ belirtip ‘Fransızların referandumla bu konuda görüşlerini dile getireceğini’ yinelerken Le Figaro’da yayımlanan bir anket Fransızların Cumhurbaşkanı’nın Brüksel’de Türkiye’ye şartlı müzakere tarihi verilmesi konusundaki tutumuna desteğinin bıçak sırtında olduğunu gösterdi.

Fransızlar bölündü

Ipsos’un 17-18 Aralık’ta yaptığı ankete göre, iktidardaki Halkçı Hareket Birliği (UMP) yanlılarının yüzde 49’u Chirac’ın tavrına destek çıkarken, yüzde 49’u aksi görüş bildirdi. Türkiye aleyhtarı Liberal Demokrasi Birliği (UDF) taraftarlarının yüzde 48’i Chirac’a arka çıkarken, yüzde 49’u desteklemediğini vurguladı. Aşırı sağcı Ulusal Cephecilerin (FN) yüzde 35’i Chirac’a destek verirken, geri kalanı karşı çıktı. Komünistlerin yüzde 55’i, Sosyalistlerin yüzde 59’u, Yeşillerin yüzde 64’ü Chirac’ı onayladı. Yüzde 41’i Türkiye konusundaki fikirlerinin 2005’teki Avrupa Anayasası referandumunda ‘hiçbir rol oynamayacağını’, yüzde 34’ü ise ‘oylarının kesin bir sonuca götüreceğini’, yüzde 20’si ise oylarının ‘ikincil rol’ oynayacağını belirtti. (ap, aa)

Yorumlar kapatıldı.