İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İlk icraat azınlık vakıfları

Turan YILMAZ / ANKARA

AB’den müzakere tarihi alan Türkiye, cemaat vakıflarının 296 taşınmazının devrini de sessiz sedasız gerçekleştirdi.

TÜRKİYE’nin müzakere tarihi almasıyla sonuçlanan AB sürecinde, Türkiye’deki cemaat vakıflarında da sessiz bir ‘mal tescil devrimi’ yaşandığı ortaya çıktı. 296 taşınmaz malın cemaat vakıfları adına tescili sessiz sedasız gerçekleştirilirken, bu vakıflara ilk kez bağış kabul etme, mal satın alma ve mallarını satma izni de verildi. Hürriyet’in araştırması, AB’nin Türkiye’den ısrarla istediği cemaat vakıflarının malvarlıklarının kendi adlarına tescilinin yapılmasına ilişkin talebinin önemli ölçüde karşıladığını ortaya koydu.

118 CEMAAT, 2252 BAŞVURU

Bu konudaki yasal düzenlemenin Meclis’ten geçirilmesinin ardından Türkiye’de faaliyet gösteren 161 cemaat vakfından 118’i 2252 taşınmaz malın vakıf olarak kendi adlarına tescil edilmesi istemiyle Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvurdu. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, 296 taşınmaz malın cemaat vakıfları adına tescili uygun bulundu. 333 taşınmaz malla ilgili başvuru ise ‘bilgi ve belge eksiklerinin tamamlanması’ gerekçesiyle geri çevrildi. Bunlara, eksikliklerin tamamlanmasının ardından yeniden başvuruda bulunabilecekleri bildirildi.

MAL ALIP-SATMA İZNİ

119 taşınmaz malın zaten bu vakıflar adına kayıtlı olduğu saptanırken, 268 taşınmaz malla ilgili olarak ise mükerrer başvuru olmaları nedeniyle herhangi bir işlem yapılmasına gerek olmadığı sonucuna varıldı. 906 taşınmaz malla ilgili başvurular ise bu taşınmazların kamu kurum ve kuruluşları ile özel kişiler adına kayıtlı olmaları nedeniyle reddedildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü önemli bir karara da imza atarak, daha önce bağış kabul etme, mal satın alma ve mal satma izinleri bulunmayan cemaat vakıflarına bu konularda gerekli izinleri verdi. Bu kararın ardından sözkonus cemaat vakıflarından 4’üne 8 adet taşınmazı bağış olarak kabul etme, 1’ine mal satın alma, 2’sine de 3 taşınmazını satma izni verildi.

75 RUM, 52 ERMENİ

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre halen Türkiye’de 161 cemaat vakfı faaliyet gösteriyor. En çok vakfa ise Rum ve Ermenilerin sahip olduğu gözlendi. Bu 161 cemaat vakfından 75’i Rumlara, 58’i ise Ermenilere aitken, Yahudilerin 18, Süryanilerin 9, Keldanilerin 3, Bulgarların 2, Gürcüler ile Arap Ortodokslar olarak da tanınan Maronilerin de 1’er vakıfları bulunuyor.

Yorumlar kapatıldı.