İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Karabağ sorununa ‘aşamalı çözüm’

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun çözümünde doğru yolun “aşamalı çözüm” olduğunu söyledi.

Aliyev, gazetecilere yaptığı açıklamada, öncelikle Yukarı Karabağ dışındaki topraklarda işgalin sona erdirilmesi ve bölgenin statüsünün sonraki aşamada belirlenmesini öngören “aşamalı çözüm”ün, iki ülke dışişleri bakanlarının “Prag süreci” olarak adlandırılan görüşmeler sürecinin asıl konusu olduğunu kaydetti. Aliyev, “Aşamalı çözüm, sorunun çözümüne giden doğru yoldur” dedi.

“Görüşmeler yapıcı olursa ve Ermenistan, daha önce yaptığı gibi kabul ettiği bazı konularda geri adım atmazsa, biz de belirli bir kararı kabul edebiliriz” diyen Aliyev, bazı Rus yetkililerin Ermenistan’ı “Rusya’nın güney Kafkasya’daki ileri karakolu” olarak nitelediğini anımsatarak, şöyle devam etti:

“Biz Ermenistan’ı ileri karakol değil, devlet olarak biliyorduk. Şimdi görüşmeleri kiminle yapacağımızı bilmiyoruz: İleri karakolla mı, yoksa bağlı olduğu devletle (Rusya) mi? Ermenistan bu konuya açıklık getirirse görüşmelerin sürmesi için daha elverişli ortam oluşur.”

GÜRCİSTAN SINIRINDAKİ VAGONLAR

Azerbaycan’dan Gürcistan’a giden yük vagonlarında denetimlerin sıkılaştırılmasıyla ilgili bir soru üzerine Aliyev, sınırda bekletilen vagonların Ermenistan’a gitmediğini belirlemeye çalıştıklarını söyledi.

Transit geçen vagonlarda bazen yükün Gürcistan’dan usulsüzlükler yapılarak Ermenistan’a gönderildiğini söyleyen Aliyev, buna son verdiklerini, bundan sonra olmasına da ne pahasına olursa olsun izin vermeyeceklerini kaydetti.

“Gürcistan sınırında normal çalışma ortamı olursa sınırın açılacağını” dile getiren Aliyev, mevcut durumdan kendilerinin zarar gördüğünü, Gürcistan’ın da belirli ölçüde zarar gördüğünü kaydetti.

(aa)

Yorumlar kapatıldı.