İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

VAZGEN I’İN AYDINLIK ANISINA

Ermeni Apostolik Kilisesinin 130. Başpatriği olan ve mütevefa Gevorg VI Çorekcyan’dan sonra, 30 Eylül1955’den 18 Ağustos 1994’e kadar Ermeni Kilisesini idare eden Tüm Dünya Ermenileri Katoğikosu Vazgen I’in hatırası asla unutulmayacaktır.

Sovyet Ermenistanı’nın dışardan sakin ancak içerden kompleks ve çelişkili bir zamanına denk gelen Başpatrik Vazgen I döneminde, daha 1 Aralık 1955 tarihli fermanıyla beraber, kilise ve manastırların öncelikli onarımı direktifi verdi. Ana kilise, Az. Hripsime, Az. Gayane, Az. Şoğagat Manastırı, Geğartavank, Hor Virab manastırı, Az. Hovannes, Bakü, Moskova, Doni Rostov ve Armavir kiliseleri onarıldı. Mayravank havalisinde Şehitler Anıtı, Hrimyan Hayrik’in Çeşme Anıtı, Kalust Gülbenkyan vanadunu, Alek ve Mari Manukyan hazine Daireleri inşa edildi…

Vehapar’ın gayretleriyle, kendi ve annesinin adlarıyla kutsanmış iki incil, Toros Roslin’in resimlediği “Zeytun İncili” ve “Malatya İncili”, Tovma Ardzruni’nin tek elyazması “Ardzruni Hanedanlığı Tarihi” ve daha birçok nadide elyazması eser ve belgeler Erivan Madenataran’ına teslim edildi.

Ermeni Kilisesinin birliği ve Kiliselerarası ilişkilerin genişletişlmesi anlamında da Vazgen I’in katkıları büyüktür. 1962 yılında Ermeni Kilisesi Dünya Kiliseler Konseyi ve daha sonra Avrupa Kiliseler Kongresi üyesi oldu.

1937 yılında “Yeni nesil için” başlığını taşıyan (Martkots, Paris, 1933, S.73) makalesiyle başlamak üzere, Anavatan-Diaspora, Ermeni toplumu ve Ermeni Kilisesine ilişkin önemli makalelerin altına imzasını attı.

1988 yılında başlayan Karabağ hareketi ve deprem yıllarındaki çalışmaları yanısıra, yeni bağımsız Ermenistan Cumhuriyetini ilk kutsayanın onun olduğunu unutmak mümkün değildir.

Aramızdan ayrılalı 10 yıl olan, sabırlı, sakin ve bilgeVehapar, Ermeni kilisesinin 130. Katoğikosu Vazgen I Balcıyan, fiziken aramızda olmamakla beraber, onun aydın eksikliğini hep hissediyoruz ve hissedeceğiz.

Sergey Galoyan

Yorumlar kapatıldı.