İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

DÜNYA ERMENİ KONGRESİNİN, TÜRKİYENİN AB ÜYELİĞİNE DAİR AÇIKLAMASI

AB icra organı Avrupa Komisyonu, Türkiyeyle siyasi ve ekonomik entegrasyon yolunda müzakerelere başlanmasına dair açıklamalarda bulunmuştur.

AB üyeliğine dair hiçbir başvuru, Türkiye’nin olduğu kadar çelişkili tepki çekmemiştir. Yapılan kamuoyu yoklamaları Avrupalaıların sadece üçte birinin Türkiye’nin AB üyeliğine destek olmaya hazır olduğunu göstermektedir.

Avrupa halkları ailesine üyelik, insan hak ve özgürlüklerinin tavizsiz korunmasını, gerçek demokrasi, barış ve iyi komşuluk ilkelerine bağlılığı gerektirmektedir. Üzüntüyle belirtmeliyiz ki, 1854-1856 Kırım Savaşı sonrası Osmanlı İmparatorluğunun Avrupa Medeni Ailesi içine alınması, Türkiye’yi medeni bir ülkeye dönüştürmemiş, tersine köleleştirdiği halklara; Ermeniler,bulgarlar, sırplar, maronitler, süryanilere daha birçoklarına karşı sistematik soykırım siyasetiyle yanıtını almıştır.

Günümüz Türkiyesi, insanlığa karşı Batı Ermenistan’da 1.5 milyon Ermeniye karşı işlemiş olduğu soykırımı tanımamaya ve Ermenistan Cumhuriyetini hukuka dayanmaksızın abluka altında tutma siyasetine devam etmektedir.

Bunlar dışında daha birçok Avrupa normunu görmemezlikten gelen Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin olarak, Avrupanın Bosna ve Kosova olaylarında olduğu gibi uluslararası ilişkilerde ahlaki ölçütleri ön plana almalarını ve böylesi bir ilkesellikle konuya yaklaşarak konuyu değerlendirmelerini bekliyoruz.

Dünya Ermeni Kongresi Başkanı, UNESCO İyi Niyet Elçisi,

Ara Abrahamyan

Yorumlar kapatıldı.