İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Chirac çok net konuştu

AB zirvesi öncesi Fransız televizyonuna konuşan Jacques Chirac, ‘Türkler onurlu bir halk, imtiyazlı ortaklığı kabul etmez. Türkiye’yi dışlamak ağır sorumluluk getirir’ dedi. Chirac’ın mesajları şöyle:

PARİS – AB’nin bugün ve yarın düzenleyeceği zirvede Türkiye kararının anahtarını elinde tutan Fransa’nın Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, dün TSİ 21.30’da Elysee Sarayı’nda Fransız TF1 televizyonunun canlı yayınında halkına seslendi. Fransa liderinin mesajları şöyle:

Türkiye’nin AB üyeliği

Türkiye’nin AB’ye katılımı Avrupa’nın özellikle de Fransa’nın çıkarına mıdır sorusuna yanıtım ‘evet ama’ şeklinde olur. Eğer Türkiye her aday ülke için uygulanan koşulları yerine getirirse birliğimizin içinde yer alabilir. Türkiye’nin yerine getirmesi gereken şartlar, ‘barış ve istikrara bağlılık’, ‘demokrasi’, ‘ekonomik ve sosyal gelişme’ olmak üzere üç ana başlık altında toplanabilir.

Medeniyetler savaşından uzak durulması bağlamında Türkiye’nin Asya’ya değil Avrupa’ya yönelmesi Avrupa’nın yararına. ABD, Rusya ve Çin gibi dünya arenasında etkin ülkelerin bulunduğu bir dünyada Türkiye’nin AB dışında kalmasındansa AB içinde yer alması çok daha iyi olacaktır.

Türkiye 1923’ten beri laik bir devlet ve diğer dinlere saygı gösteriyor. Ayrıca Türkiye büyük bir pazar, ekonomik açıdan güçlü. Avrupa, Türkiye’nin katılımı ile daha da güç kazanacaktır.

Bütün bunlara rağmen üyelik müzakerelerinin başlatılması, tam üyelik anlamına gelmiyor. Her üye ülke, özellikle de Fransa müzakerelerin başından sonuna dek, ki bu 10-15 yıllık bir periyottur, süreci durdurma hakkını saklı tutacaktır. Türkiye konusunda son sözü referandumla Fransız halkı söyleyecek.

İmtiyazlı ortaklık seçeneği yanlış olur

İmtiyazlı ortaklık gibi kısmi sonuç getirecek bir öneri makul olmaz. Türkler onurlu bir halk. Bu seçeneği asla kabul etmez. Türkiye’yi dışlamak ağır sorumluluk.

1915 yılında Ermeniler bir trajedi yaşadı. Biz o dönem birçok Ermeni’ye kapılarımızı açtık. Ermeni toplumu Fransa’ya entegre oldu. Meclisimizde de bu konunun bir soykırım olduğuna dair alınmış bir karar var. Avrupa bir barış projesi. (Dış Haberler)

Yorumlar kapatıldı.