İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sözde soykırım koşul değil

Fransa Dışişleri Bakanı Michel Barnier, France 2 Televizyonu’na yaptığı açıklamada, Türkiye ile AB arasında muhtemel müzakerelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’den, AB ile üyelik müzakerelerinin başlatılması için sözde Ermeni soykırımını tanımalarını istemelerinin sözkonusu olamayacağını kaydeden Barnier, ‘Bu özellikle görüşmelerin başlatılması için Fransa’nın koyduğu bir şart değil. Hukuki açıdan bu mümkün değil’ dedi. Sözde Ermeni soykırımının Türkiye tarafından tanınmasının görüşmeler sırasında ortaya koyacakları bir mesele olduğunu belirten Barnier, ‘Bunun için 10 yıl kadar bir süremiz var’ dedi. Barnier, açıklamalarını şöyle sürdürdü: ‘Avrupa projesi uzlaşma düşüncesine dayanır. Yeni Avrupa’yı inşa etmek için Fransız ve Almanlar bunu yaptılar. Diğerleriyle uzlaşabilmek için önce kendinle, kendi tarihinle uzlaşman gerekir.

Zamanı geldiğinde sanırım Türkiye de yüzlerce ve yüzbinlerce Ermeni’yi etkileyen yüzyılın başındaki bu trajediyle ilgili hafıza

çalışmasını yapacaktır.’

Fransız Haber Ajansı AFP, Michel Barnier’in Meclis’te dün yaptığı konuşmada ilk kez sözde ‘soykırım’ ifadesini kullandığını belirtti. Bu konuda Barnier’i ilk kutlayan ise Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan oldu.

(ANKA-AA)

Yorumlar kapatıldı.