İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Paris daha ileri gitti

PARİS – AB’nin Türkiye’yle ilgili tarihi kararını alacağı 16-17 Aralık zirvesi öncesi ‘müzakere sırasında Ermeni trajedisinin tanınmasını isteyeceğini’ söyleyip Ankara’nın keyfini kaçıran Fransa, çıkışlarını sürdürüyor. Önceki gün Brüksel’de bu ifadeyi dillendiren Fransa Dışişleri Bakanı Michel Barnier, dün bir adım daha ileri gidip ilk kez ‘Ermeni soykırımı’nı telaffuz etti. Erivan kendisini tebrik ederken, Ermeni diyasporası gazete ilanıyla sesini yükseltti.

Barnier, dün meclise hitabında, Türkiye’ye atıfla, “Fransa, başta Ermeni soykırımı, Kıbrıs olmak üzere, bütün meseleleri müzakerelerde ortaya koyacaktır” dedi. “Türkiye’deki Ermeni trajedisi kapanmayan bir yaradır. Fransa bu ülke hakkında gerçekleri söylemekten yana. Ele alınacak bütün meselelere bu trajedi de dahildir” çıkışını yapan Barnier, meclisin 2001’de bu ‘trajediyi’ oybirliğiyle ‘soykırım’ olarak tanıdığını hatırlattı.

Oskanyan tebrik etti

Fransız ajansı AFP, Barnier’nin ilk kez ‘soykırım’ dediğini belirtirken, Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan memnuniyetini dile getirdi: “Bu övgüye değer açıklama, soykırımın tanınmasının Ermenistan ve Ermeni halkını aştığını gösteriyor. Bu meselenin Türkiye ile müzakerelerde nasıl bir hal alacağını söylemek zor.”

Barnier, meclise hitabından önce Fransız televizyonuna verdiği demeçte, “Bu müzakerelerin başlatılması için şart değil. Hukuki açıdan bu mümkün değil. Gündeme getirmek için 10 yıl kadar süremiz var” açıklamasını yaptı. Fransız bakan, “Avrupa projesi uzlaşma düşüncesine dayanır. Yeni Avrupa’yı inşa etmek için Fransız ve Almanlar bunu yaptı. Diğerleriyle uzlaşabilmek için önce kendinle, kendi tarihinle uzlaşman gerek. Zamanı geldiğinde sanırım Türkiye de yüzlerce ve yüz binlerce Ermeni’yi etkileyen yüzyılın başındaki bu trajediyle ilgili hafıza çalışmasını yapacaktır” dedi.

‘AB’nin işi değil’

Barnier’e ilk açık tepki Avrupa Parlamentosu Yeşil Grup lideri Daniel Cohn-Bendit’ten geldi. Bandit, Paris’i “Bu konunun tartışma yeri AB değil, Türkiye olmalı. Dayatmaya karşıyım. Bunu Türklerle Ermeniler tartışarak birlikte çözmeli” diye eleştirdi. Bendit, gelecek yıl Türklerin ve Ermenilerin katılımıyla Brüksel’de bu konuda bir seminer düzenlemek istediğini söyledi.

AB pazarlığında Ermeni kartını da devreye sokan Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ise, bu akşam ülkenin en çok izlenen televizyon kanalı TF1’den halkına seslenip Türkiye’nin müzakerelere başlamasına verdiği desteğin gerekçelerini anlatacak. Daha önce, barış ve istikrar için Türkiye’nin AB üyeliğini uzun dönemde ‘geri döndürülemez’ olarak nitelemiş olan Chirac, 15 yıldan evvel üyelik olmayacağını ve son sözü referandumda Fransızların söyleyeceğini telkin ediyor.

‘Chirac’ın manevrası’

Le Figaro, Paris’in ilk kez Türkiye’nin AB üyeliği ile ‘soykırımı’ tanıması arasında bağ kurduğuna dikkat çekip “Zirvede Türkiye’yle müzakerelere yeşil ışık yakılmasından hemen önce Chirac sağcı parlamenterleri ve kamuoyunu yatıştırma yoluna gitti” dedi.

Ermeniler ilan verdi

Ermeni diyasporası, gazete ilanıyla taleplerini dile getirdi. Liberation gazetesine ‘Türkiye’ye ‘hayır’a destek’ sloganıyla verilen ilanda Ermeniler, Chirac’a Ermeni soykırımı tanınmadan Türkiye ile müzakerelere başlanmasını engellemesi çağrısı yaptı. 17 Aralık’ta Brüksel’de gösteri yapılacağı belirtilen ilanda Chirac’a hitaben, “Cuma günü Brüksel’de 10 bin kişi, AB zirvesinin kararını bekliyor olacağız. 60 milyon Fransız da, sizin tutumunuzu gözlüyor olacak. Bizi hayal kırıklığına uğratmayın” denildi. İlanda ‘Ermeni Sosyalist Partisi’, ‘Ermeni Liberal Sağı’ ve ‘Ermeni Davasını Savunma Komitesi’nin imzası var. (Dış Haberler)

Yorumlar kapatıldı.