İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hürriyet Gazetesi´ne Yanıt

Hürriyet Gazetesi muhabiri Ayda Kayar’ın ruhban okulu konusundaki sorularını yanıtlayan Patrik 2. Mesrob Hazretleri şöyle dedi:

“Rum Patrikliği’nin Heybeliada’daki ruhban okuluyla birlikte bizim cemaatimize ait olan Üsküdar’daki Surp Haç Tıbrevank Ermeni Ruhban Okulu da kapatılmıştır. Tbrevank, şimdi lise olarak faaliyet göstermektedir. Biz Tbrevank’ı ruhban okulu olarak açmak talebinde bulunmuyoruz. Maddi açıdan olanaksız. Ayrıca Devlet, Hristiyan cemaatlerine özel ruhban okulları açıldığı takdirde, Müslüman cemaatlerin de medrese açma talebinde bulunmalarından çekiniyor. Bunun da laik sistemde sorun olabileceğinden bahsediliyor.

“Ancak, herhangi bir devlet üniversitesinde Anadolu Kültürleri adında bir enstitü kurulabilir. Çok da iyi olur. Bu enstitüde okuyanlar, seçtikleri bölümde, örneğin Ermeni kültürü üzerinde, dil, edebiyat, tarih ve yaşam alışkanlıklarına ilişkin herşeyi öğrenebilirler. Mezun olduktan sonra da cemaat okullarında ders verebilirler.

“Eğer din görevlisi olmak istiyorlarsa, bitirdikleri bölümde iki yıl da teoloji yüksek lisansı yaparlar. Ancak, enstitüde verilecek dersler konusunda dini merkezlerle mutabakata varılması şart, çünkü mezunlar din görevlisi olarak takdis edilecekler.

“Belki bu düzeyde zorlu bir eğitime karşı çıkanlar bile olabilir, ama unutmamalı ki din adamlığı, her aşamada, bir topluluğa liderliği getirir.
Bunun için de insanların eğitimli, donanımlı olması gerekir.”

Yorumlar kapatıldı.