İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa: Ermeni soykırımı tanınsın

13 Aralık 2004 – Barnie, soykırımın tanınmasının, müzakerelere başlamak için önkoşul olmayacağını da sözlerine ekledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Michel Barnier, Fransa’nın Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin başlatılmasından yana olduğunu, bu müzakerelerin başarısızlığı halinde Türkiye’ye güçlü bağlar önerilmesini istediklerini, sonuçta son sözü Fransız halkının referandum ile söyleyeceğini de bildirdi.

Barnier, Fransa’nın, tam üyelik müzakereleri sırasında, Türkiye’den, “geçmişte yaşanan Ermeni trajedisini tanımasını isteyeceğini” söyledi ve “Türkiye gibi büyük bir ülkenin hatırlaması gereken görevleri var” şeklinde konuştu.

Sonuç bildirgesi son şeklini alıyor

AB Genel İşler Konseyi sırasında bir basın toplantısı düzenleyen Barnier, konseyde Türkiye konulu tartışmaların sürdüğünü, Dönem Başkanı Hollanda’nın temaslar yaptığını, 17 Aralık zirvesinin sonuç bildirisi metni konusunda henüz uzlaşma olmadığını belirtti.

‘TAM ÜYELK GARANTİ DEĞİL’

Barnier, müzakerelerin başlamasının Türkiye’nin AB’ye tam üye olacağı anlamına gelmediğini, bunun kamuoylarına iyi anlatılması gerektiğini de söyledi.

Müzakerelerin en erken 2005’in ikinci yarısında başlayabileceğini, bu tarihin zirvede, devlet ve hükümet başkanları tarafından belirleneceğini söyleyen Barnier, sonucun garanti olmadığını, sabırla ve adım adım yol alınacağını, bunun diğer adaylar için de geçerli olduğunu belirtti.

Kıbrıs Rum kesiminin tanınmasının Türkiye’den koşul olarak istenmesinin hukuki açıdan mümkün olmadığını, ancak siyasi ve manevi açıdan durumun anlaşılmasının güç olduğunu ifade eden Barnier, konuşmasında sık sık Fransa kamuoyundaki ve siyaset dünyasındaki durumun iyi anlaşılması gerektiğini tekrarladı.

Yorumlar kapatıldı.