İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni karmaşası

Fransa Dışişleri Bakanı Barnier: Türkiye, müzakereler sırasında kendi geçmişiyle barışmalı. Ortada bir Ermeni trajedisi var. Tanımalı Bu ifadeler soykırım olarak yansıyınca Ankara’dan tepki geldi. Tam metni alıp trajedi ifadesini gören yetkililer “Sorun yok” dedi.

17 Aralık zirvesi öncesinde AB Dışişleri Bakanları, Türkiye taslağının dördüncü ve son halini ele almak için dün biraraya geldi. Belçika’nın başkenti Brüksel’de öğle saatlerinde başlayan toplantı, akşam saatlerine kadar “sessizdi”. Ancak birliğin “ağabey” ülkelerinin bakanlarından akşam saatlerinde ardı ardına çarpıcı açıklamalar geldi. En önemlisine de Fransa Dışişleri Bakanı Michel Barnier imza attı. Barnier, bazı kesimlerin müzakere tarihi öncesi yapılması için lobi faaliyeti yürüttüğü Ermeni meselesine değindi. Ülkesinin bu konuyu müzakere şartı olarak koşmadığını, ancak görüşmeler başladıktan sonra mutlaka gündeme getireceklerini söyledi.

GEÇMİŞLE YÜZLEŞMELİ’

Barnier, Ermeni soykırımıyla ilgili bir soru üzerine “Fransa’nın müzakereler sırasında binlerce Ermeni’nin yaşadığı trajedinin tanınmasını isteyeceği konusunu gündeme getirdim. Ortadabir Ermeni trajedisi var. Zamanı gelince Türkiye’nin geçmişiyle yüzleşmesi gerektiğine inanıyorum. Kendi tarihiyle barışması ve bu trajediyi tanıması gerektiğine…” dedi. Barnier’nin bu sözleri yabancı haber ajansları, Türk TV kanalları, haber merkezleri tarafından Fransa soyrımının tanınmasını istedi” başlıklarıyla verildi. Reuters haber ajansının Ankara’da konuştuğu bir üst düzey diplomat, “Bizim konumumuz gayet iyi biliniyor. Soykırım denen şeyi tanımıyoruz, tanımayacağız” dedi.

BOT: HEDEF BELLİ

Ancak yabancı kaynaklar Barnier’nin açıklamasında “soykırım” değil trajedi” ifadesi kullandığına dikkat çekti. Fransız Bakan, gazetecilere yaptığı açıklamasında ülkesinin Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin başlamasından ve sonunun tam üyelik olmasından yana olduklarını söyledi. Son sözü Fransa halkının söyleyeceğini, müzakerelerin 2005’in ikinci yarısındabaşlayabileceğini, başarısız olması durumunda ise Türkiye’nin de hemfikir olacağı başka bir yol önerilmesini söyledi. Barnier “Bizim hükümetimizin arzusu müzakerelerin başarıyla sonuçlanmasıdır. Çünkü Türkiye üye olsa da olmasa da haritadaki yeri ve dolayısıyla bizim için önemi değişmeyecek. AB uzlaşma demek. Bu nedenle Türkiye komşularıyla barışık bir şekilde yaşamalı” dedi. Bakanlar zirvesinde gazetecilere bilgi veren bir isim de Hollanda Dışişleri Bakanı Bernard Bot oldu.

‘KARAR MÜZAKERE İÇİN’

Bot, “Türkiye bir aday ülkedir. Bu sonuçtaki hedefi açıklıyor. Türkiye de üyelik hedefliyor. Müzakerelerin odağı işte bu olacaktır” dedi. Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer ise “Şu anda Türkiye’nin birliğe girmesi için karar vermiyoruz. Biz müzakerelerin başlamasıiçin karar veriyoruz” diye konuştu. İngiliz meslektaşı Jack Straw da açıklamasında Kıbrıs Rum kesiminin veto tehditleri anımsatılınca “AB’nin Türki ye’nin müzakere sürecini konuşma kararı çok ciddidir. Ve Türkiye pazarlığın kendi tarafını yerine getirdi” yanıtı verdi.

HIRVATLAR’A ERTELEME

Hollanda Başbakanı Balkenende, 16 Aralık akşam yemeğinde liderlerle şekillenecek Türkiye kararını aynı saatlerde Brüksel’de olacak Başbakan Erdoğan’a iletecek. Bir AB yetkilisi, “Herşey yolunda giderse Helsinki’de olduğu gibi sabah kahvesi öncesi karar metni fakslanabilir” dedi. Öte yandan AB yetkilileri, Hırvatistan’ın üyelik müzakerelerinin başlayışını da “Uluslararası Adalet Divanı tarafından savaş suçlusu olarak aranan eski bir generali teslim edinceye kadar 3 ay erteleme” kararı aldı.

Fikret AYDEMİR / BRÜKSEL

Yorumlar kapatıldı.