İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soru-yanıtlı Türkiye gerçeği

DENIS JEAMBAR

Soru: Avrupa Komisyonu’nun bir raporuna göre, hangi ülkede “kadın nüfusunun yarısından fazlası aile çevresinde fiziki ve psikolojik şiddete maruz kalmaktadır?”

Yanıt: Türkiye. Türkiye’de 35 milyon kadın yaşadığına göre 17 milyondan fazlası bu duruma maruz kalıyor demektir. Geleceğin Avrupa Anayasası’nın Temel Haklar Şartı (Madde II21) ise, “… özellikle cinsiyete dayalı her türlü ayrımcılığı” yasaklamaktadır.

Soru: Aynı rapora göre hangi ülkede “güvenlik güçlerince kadınlara uygulanan şiddet bilhassa kaygı verici” diye değerlendirilir?

Yanıt: Türkiye. Örneğin 14 Haziran 2003 tarihinde Demokratik Halk Partisi’nin kadın kolu temsilcisi Gülbahar Gündüz’ün “kaçırıldığı, tecavüze ve işkenceye uğradığı, gözlerinin bağlandığı…” iddia edilmektedir.

Soru: Dürüstlükte hangi ülke 77’ncidir?

Yanıt: Türkiye. Bir karşılaştırma yapacak olursak, Fransa (en az yolsuzluğa bulaşmışlar arasında) 23’üncü, Tunus 40’ıncı, Fas 70’inci ve Romanya 83’üncü sırada yer almaktadır.

Soru: Hangi ülke tüm komşularıyla gizli ihtilaf halinde bulunmaktadır?

Yanıt: Türkiye. Barış kelimesi Avrupa’nın parolası iken Türkiye, Kıbrıs’ın bir kesimini askeri anlamda işgal etmektedir, Ermenistan ile sınırını kapatmıştır, geçmişte Osmanlı kontrolü altında bulunan özerk Acara Cumhuriyeti’nden dolayı Gürcistan’la, Kürt sorunundan dolayı Irak’la ve Hatay konusunda Suriye ile gerilimler yaşamaktadır.

Soru: Hangi ülke bir yandan bir Avrupa ülkesinin mevcudiyetini tanımayı reddetmektedir, bir yandan da Avrupa Birliği’ne girmeyi istemektedir?

Yanıt: Türkiye. Ankara Kıbrıs’ı tanımamaktadır. Oysa Kıbrıs 1 Mayıs 2004’ten beri Avrupa Birliği üyesidir. Daha geçtiğimiz 29 Kasım’da Türkiye Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik müzakerelerinin resmen başlaması için 25’ler yeşil ışık yakmadan ülkesinin Kıbrıs’ı tanımasının söz konusu olamayacağını açıklamıştır.

Soru: Hangi ülke Avrupa toprağının bir kısmını askeri anlamda işgal etmektedir ve oraya 1989 öncesinde Berlin’i bölen duvara benzer bir duvar inşa etmiştir?

Yanıt: Türkiye. 1974’te Kıbrıs’ın kuzeyini istila etmiş ve bir daha da geri çekilmemiştir. Adayı bölmek için çizdiği yeşil hat, Lefkoşa’nın merkezinden geçen bir duvar şeklinde somutlaşmaktadır. 1961’de Berlin duvarının önünde Kennedy’nin yaptığı gibi bugün de Lefkoşa’daki bu utanç duvarının önünde “Ich bin ein Nicosier” (Ben de Lefkoşalıyım) demeye cesaret edecek Avrupalı siyaset adamı çıkacak mıdır?

Soru: Hangi ülkenin toprağının yüzde 95’i ve nüfusunun yüzde 92’si Asya’dadır?

Yanıt: Türkiye. Bu ülkenin doğudaki sınırları Suriye, İran, Irak, Gürcistan ve Ermenistan ile ortaktır.

Soru: Avrupa Komisyonu’na göre, hangi ülkede “onaylanmamış dini içerikli kılavuzların ithali ve yayını yasaktır ve gümrüklerde kitaplara el konulması vakaları cereyan etmiştir?”

Yanıt: Türkiye.

Soru: Yine Avrupa Komisyonu’na göre, hangi ülkede “Müslüman olmayan dini azınlıklar tüzelkişilik, mülkiyet hakkı ve iç yönetim gibi konularda ciddi engellerle karşılaşmakta” ve kendi din adamları sınıfını oluşturamamaktadır?

Yanıt: Türkiye. Fransızların ve diğer Avrupalıların hakkında görüşlerini dile getirecekleri Avrupa Anayasası’nın bir parçası olan Temel Haklar Şartı’nı burada hep birlikte hatırlayalım: “Her birey, düşünce, vicdan ve din özgürlüğü hakkına sahiptir.” Bu hak, “dinini veya inancını ibadetle, eğitimle, ayin veya diğer uygulamalarla bireysel düzeyde ve cemaatle, özelde ve açıkta ifade etme özgürlüğünü” içermektedir (Bakınız: Madde II10).

Soru: Hangi ülke, 16 Haziran 2004’te aşağıdaki bildiriyi yayımlayan 31’inci İslam Konferansı Dışişleri Bakanları Toplantısına başkanlık etmiştir?

“Konferans, devletlerin içişlerine karışmak ve devletlerin ulusal egemenliğini ihlal etmek için insan haklarının evrenselliğinin gerekçe olarak kullanılmasından uzak durma çağrısında bulunmaktadır. Ayrıca Konferans, AB’nin, bazı üye devletlerde şeriat gereği uygulanan taşlama ve diğer cezaları insanlık dışı olarak niteleyip kınayan kararını da kınamaktadır.”

Yanıt: Türkiye.

Soru: Hangi ülke Turancılığın merkezidir?

Yanıt: Türkiye. Bu terim, Orta Asya’nın çok derinlerine kadar uzanan ve Türkçe konuşulan bir alanı tanımlar. Başka bir ifadeyle, Türklerle aynı dili konuşan, Müslüman, Türkiye tarafından mıknatıslanmış ve Avrupa’nın genişlemesi halinde yarın Avrupa tarafından mıknatıslanacak 200 milyon kişiyi kapsar.

Soru: Hangi ülkenin geçtiğimiz 26 Eylül’de kabul edilen yeni Ceza Kanunu’nun 306’ncı maddesi, “Birinci Dünya Savaşı sırasında gerçekten de Ermeni soykırımının cereyan ettiğini beyan eden vatandaşlar” için 10 yıl hapis cezası öngörmektedir?

Yanıt: Türkiye. Avrupa Parlamentosu’nun 18 Haziran 1987’de oylanan, 2004 yılının 2 Şubat ve 18 Mart tarihlerinde tekrar edilen bir kararının, Ermeni soykırımının tanınmasını Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği için şart olmasını talep ettiğini burada hep birlikte hatırlayalım.

(L’Express, Haftalık Fransız dergisi, genel yayın yönetmeni, 6-13 Aralık 2004)

Yorumlar kapatıldı.