İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Nişantaşı’nda Picasso ve Dali izdihamı

Portakal Sanat ve Kültür Evi’nde önceki akşam açılan “Batı Resminin Büyük Ustaları” sergisinde izdiham yaşandı. Aralarında Salvador Dali, Monet ve Picasso’nun da bulunduğu dünyaca ünlü 15 ressamın tablolarının görücüye çıktığı sergi, bugüne kadar alışık olduğumuz sergi açılışlarına pek benzemiyordu.

Nişantaşı Mim Kemal Öke Caddesi’ndeki sakinlik, 12 numaradaki Portakal Sanat ve Kültür Evi’ne yaklaştıkça yerini bir olağanüstülüğe bırakıyordu. Binanın önü, polis arabaları, sivil koruma ekipleri ve şık giyimli bay ve bayanlarla doluydu. Yoldan geçenlerin pek de anlam veremediği bu kalabalık, ancak 100 yılda bir gerçekleşebilecek “Batı Resminin Büyük Ustaları” sergisine girmek için sıra bekliyordu. Ancak içeriye girmek pek de kolay değildi. X-ray cihazından geçtikten sonra ulaşabildiğimiz galerinin içi hınca hınç doluydu. Bırakın gezmeyi, salonda adım atmak bile mümkün görünmüyordu. Tablolar, en hassas korumaya alınmıştı. Etrafı güvenlik şeridiyle çevrili tabloların sağ ve solunda ‘bodyguard’lar duruyordu. Başka bir zaman ya da mekanda olsa sanatseverleri isyan ettirecek bu manzaradan, sergiyi gezmeye gelenler şikayetçi değil; aksine çok memnun görünüyorlardı. Ne de olsa korunması gereken, dünya resim tarihinin en nadide tablolarıydı.

Politikacılar, işadamları ve İstanbul sosyetesinin akın ettiği açılışta, az sayıda da olsa ressam göze çarpıyordu. Ustaların sergisini görmeye gelen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, sevinç içerisinde duygularını ifade ederken ‘tarihî bir gece’ tanımını yaptı. “Çok geç kalınmış bir etkinlik bu. Neden daha önce yapılmadı diyorum; ama umarım bunun devamı gelir.” şeklinde temennide bulunan Koçan, tüm sanatseverleri bu eserleri görmeye davet etti. “Tarihî bir gün. Buradaki insanların bilinç olarak Batılılardan hiçbir eksiği yok.” diyen ressam Mehmet Güleryüz, resimlere gösterilen ilgiden oldukça memnun görünüyordu. 15 ünlü ressamın 17 tablosunu 28,3 trilyon liraya sigortalatarak Türkiye’ye getiren Raffi Portakal’ın ise keyfine diyecek yoktu. “Ne hissediyorsunuz?” sorumuza, “Yıllar önce Fransa’daki galerilerde Monet’ler, Picasso’lar satılırdı. Ben de babama ‘Bunu biz de yapabilir miyiz?’ derdim, ‘Bu bir hayal oğlum.’ derdi. İşte şimdi ben Türkiye’de bu hayali gerçekleştiriyorum.” şeklinde cevap veren Portakal, beklentilerinin gerçekleşmesi halinde bu tür sergilerin devamının geleceği müjdesini verdi.

Portakal Sanat ve Kültür Evi’ndeki “Batı Resminin Büyük Ustaları” sergisi 12 Ocak 2005 tarihine kadar açık kalacak. Salvador Dali, Monet, Picasso, Dufy, Bonnard, Boudin, Vlaminck, Toulouse ve Vuillard gibi ustaların tablolarına sahip olmak isteyenler dilerlerse parasını verip bu eserleri koleksiyonuna katabilecek.

11.12.2004

TUNA GÜREL

Yorumlar kapatıldı.